08 Nisan 2015

Karikatürlü Ev'de iki etkinlik birden!..

Karikatürlü Ev'de iki etkinlik birden

İzmir'in Karaburun ilçesinde bulunan Karikatürlü Ev, 11-12 Nisan tarihlerinde Menekşe Çam'ın karikatür ve portre karikatür sergisi ve cumartesi günü çocuklarla yapılacak atölye çalışması ile yeniden faaliyete geçiyor. Etkinliklere Cumhuriyet Gazetesi çizeri ve Karikatürlü Ev'in fikir babası, değerli sanatçı Kamil Masaracı da eşlik edecek.
a
Haber görseliKaraburun'daki etkinlik  hazırlıkları halk arasında ilgi ile karşılandı. Uzun yıllar yağlı boya ve suluboya resim çalışmaları yapan ve 2007'de tamamen karikatüre yönelen İzmir'li sanatçı Menekşe Çam, bu süre içerisinde biri ulusal, dokuzu uluslararası olmak üzere toplam 10 ödül kazandı. Ödülleri arasında; İ.B.B -Kitap ve kütüphaneler konulu ulusal yarışmada ikincilik ödülü, Suriye'de uluslararası "Plastik Cerrahi" konulu yarışmada Gümüş Ödül ve Amerika-Philadelphia'da Ulusal Özgürlük müzesi tarafından düzenlenen "Köprüler İnşa Etmek" konulu yarışmada Büyük Ödül bulunuyor. Çalışmaları yurt içinde ve  özellikle yurt dışında bir çok gazete, sanat ve mizah dergilerinde yayınlanan sanatçı, ünlü gazete ve dergilerle anlaşmalı olan Hollanda merkezli bir karikatür sitesi  ile sözleşmeli çalışıyor.  İlk Kişisel karikatür sergisini 2009'da Buca Kültür Merkezinde açan Menekşe Çam'ın İzmir Üniversitesi tarafından organize edilen ikinci kişisel sergisi, Necdet Doğanata sanat galerisinde açıldı ( mart 2015).  İki uluslararası sergi organize eden sanatçı, Brezilya, İspanya ve İtalya'da özel sergilere katıldı.

MENEKŞE ÇAM KİMDİR?
 1966’da  İzmir'de doğdum. 9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü mezunuyum. 2013’te resim öğretmenliğinden emekli oldum. Uzun yıllar yağlı boya ve suluboya resim çalışmalarına devam ettim, çeşitli kişisel sergiler açtım ve karma sergilere katıldım.

Son yıllarda tamamen karikatüre yöneldim. Çalışmalarım Türkiye'de  çeşitli mizah ve sanat dergilerinde, Almanya'da Eulenspiegel ve Stern Dergilerinde, İngiltere’de 7Days gazetesi ve New Internationalist dergisinde, Irak’ta Al Nas adlı günlük gazetede yayınlandı. Brezilya’da Piracicaba Mizah festivalinde (2011), Kıbrıs Aysergi Pulya festivalinde (2012) , İtalya’da La Ghignata karikatür festivalinde (festival için düzenlenen kadın konulu sergiye seçilen 8 karikatüristten biri olarak..8-31 Mart 2013), İspanya’da Madrid’te ve toplam 12 merkezde düzenlenen ortak sergilerde (Kadına karşı Şiddet konulu-2013) ve Berlin'de  metro sergilerinde sergilendi. “Türkiye’de Trafik” konulu karikatürüm 2010 yılında Prof. Dr. Erol Özmen tarafından yazılan “Burası Türkiye” adlı kitabın kapağında yer aldı. Edith Piaf portrem Paris’te yayınlanan sanat dergisi Smartee Mag’in 2013 Aralık-Ocak sayısına kapak olarak basıldı.

Haber görseliİlk kişisel karikatür sergimi 19-25 Ekim 2009 tarihlerinde Buca Kültür Merkezi’nde açtım. Çeşitli karma sergilere katıldım. İki uluslararası sergi organize ettim. İkinci kişisel sergim, 4-7 mart 2015 tarihlerinde İzmir Üniversitesi tarafından, Necdet Doğanata Sanat galerisinde açıldı.

 Ödüllerim;
2008- İ.B.B. “Kitap ve Kütüphaneler” konulu ulusal yarışmada “2.lik ödülü”.
2008- Çin’de “Mükemmellik Ödülü”. (LM)
2009- Kore'de “En İyi Karikatür Ödülü”. (Dicaco)
2010- Slovakya'da "Bira" konulu yarışmada “Onur Ödülü”. (The Golden Keg)
2011- Suriye’de 7. Uluslararası “Plastik Cerrahi” konulu yarışmada “Gümüş Ödül”.
2012- Kıbrıs’ta 5. Uluslararası Aysergi Pulya Festivalinde “Altın Pulya” Ödülü.
2013- Romanya’da HumoDEVA karikatür yarışmasında “Özel Ödül”.
2013- Amerika Filadelfiya’da, Ulusal Özgürlük Müzesi tarafından düzenlenen 
         “ Köprüler İnşa Etmek” konulu yarışmada “Büyük Ödül”.
2014- 31. Uluslararası Aydın Doğan Karikatür Yarışmasında “Başarı Ödülü”.
2014- Hırvatistan’da 7. Oscarfest Karikatür Yarışmasında “Özel Ödül”

http://www.meneksecam.blogspot.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder