13 Aralık 2017

EFLATUN NURİ ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİLERİ


 EFLATUN NURİ ÖDÜL TÖRENİ VE SERGİLERİ
Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğinde bu yıl ilki düzenlenen Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nda dereceye giren karikatüristlere ödülleri Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirilen törenle verildi. 2008 yılında hayatını kaybeden usta karikatürist adına düzenlenen yarışmada dereceye giren 11 çizer ödül aldı. Geceye siyaset, medya ve sanat dünyasından isimlerin de aralarında yer aldığı kalabalık bir davetli gurubu katıldı. Ödül törenini merhum karikatürist Altan Erbulak'ın oyuncu kızı Sevinç Erbulak sunarken, sanatçı Leman Sam da şarkıları ile müzik dolu, unutulmaz bir gece yaşattı.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKTIR
Ödül törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir'de yaşamış ve kente iz bırakmış bir değer olan Eflatun Nuri anısına böylesi anlamlı bir yarışma düzenlemiş olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Karikatürün hem bir sanat dalı hem de basın ve ifade özgürlüğünün en önemli araçlarından biri olduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, "Sanat, anlama, anlatma, anlamlandırma çabasıysa, bu çaba en yalın ve en sarsıcı olarak karikatür sanatında var. İnsanları sarstığı için tehlikeli bir sanat da aynı zamanda. İfade özgürlüğü yönüyle de öyle… İfade özgürlüğü saf bir özgürlük değil. Normal ifade herkesin ifadesi. Özgürlükse; en aykırı fikirler, normal olmayanlar için tanınan bir özgürlük ve bu anlamda korunması gereken bir hak. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde, mahkeme kararlarında ifade ne kadar sarsıcıysa o kadar korunmaya değer olduğu belirtiliyor. Ama maalesef günümüzde sansür, otosansür ve gazeteciler üzerinde baskılar... Hatta manevi tazminat davaları bile sansür olmaksızın karikatüristin, sanatçının, gazetecinin kendisini sınırlandırmasını sağlayan uygulamalar... Manevi tazminat davaları sonucunda kapanan dergileri biliyoruz. Öyleyse inadına karikatür demek lazım. inadına ifade özgürlüğü demek lazım... Biz bu nedenle bugün buradan tutuklu gazetecilere, tutuklu sanatçılara, köşelerinden ayrılmış olan gazetecilere bir selam da yolluyoruz. Basın ve ifade özgürlüğünün, demokrasinin vazgeçilmez görevi olduğunu vurgulamak istiyoruz. Biz yerel yöneticilerin bir amacı da özgür insanı yetiştirmektir. Çünkü yerel demokrasiler demokrasinin ilk adımıdır.  Özgür bireyleri yetiştirmek için görevliysek demokrasi için ifade özürlüğüne, basın özgürlüğüne sahip çıkmamız gerekiyordu ve bu nedenle İzmir Gazeteciler Cemiyeti'yle birlikte böyle bir yarışmayı seve seve yapmayı kabul ettik" dedi. Başkan Pekdaş, tutuklu gazetecileri, sanatçıları, akademisyenler, aydınları beklediklerini belirterek selam gönderdi.
ÇİZGİYE HÜKMEDEMEZLER
İGC Başkanı Misket Dikmen de zulmün ve baskının olduğu yerde kalemin en güçlü silah olduğunu söyledi. "Söze izin yoksa, çizgilerle özgürlüğü tasvir ederiz” diyen Dikmen, mizahın sadece güldürmediğini tüm gerçekleri düşündürerek, gün yüzüne çıkardığını söyledi. Dikmen, “Gazeteciler, onların şahsında basın özgürlüğü demir parmaklılar ardına atılınca sözler yetmedi, Konak Belediyesi ile birlikte çizgilere başvurduk. Gelen eserler hem yaşadığımız kara tabloyu gözler önüne serdi hem de bizlere özgür bir gelecek adına yeni ufuklar açtı, umut aşıladı. Yarışmamızı ithaf ettiğimiz Eflatun Nuri'nin afişimizde yer alan karikatürü 1960'lı yıllara ait. Bu da bize geçen zamanda ülkemizde basın özgürlüğü adına çok da fazla bir şey değişmediğini gösteriyor” diye konuştu.
151 ÇİZER, 406 ESER
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Bu yıl ‘İfade ve Basın Özgürlüğü’ teması altında düzenlenen yarışmaya Türkiye’nin farklı illerinden 151 çizer katıldı. Çizim tekniğinin serbest olduğu yarışmada toplam 406 eser değerlendirildi.. Yarışmada birinciliği Engin Selçuk, ikinciliği Hicabi Demirci, üçüncülüğü de Oktay Bingöl kazandı. Başarı ödülleri ise Mete Erden, Musa Keklik ve Murteza Albayrak’a verildi. Yarışmada Konak Belediyesi Özel Ödülleri ise Hilal Özcan ve Yaşar Uçar arasında paylaştırıldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülünü Hasan Ceylan alırken, Önder Önerbay Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Karikatür Onur Ödülü ise usta çizer Latif Demirci'ye verildi. Kazananlar ödüllerini CHP İzmir Milletvekilleri Özcan Purcu ile Tacettin Bayır, Başkan Pekdaş, İGC Başkanı Misket Dikmen, İGC Genel Sekreteri Kenan İşven, Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk ve kitap eki yayın yönetmeni Turhan Günay, Gazeteci Nazım Alpman ve Eflatun Nuri'nin kızı Sema Erkoç Çağlar’ın elinden aldı.
LEMAN SAM MEST ETTİ
Törenin ardından sahneyi muhteşem sesiyle Leman Sam doldurdu. Yıllar geçse de unutulmayan şarkıları seslendiren Leman Sam konserine ‘İlla İlla’ ile başladı. Salonu tıklım tıklım dolduran konuklar hep bir ağızdan Sam'a eşlik etti. Gece de yer almaktan onur duyduğunu dile getiren Sam, şarkı söylemekten en çok keyif aldığı yerin İzmir olduğunu söyledi. Gecenin sonuna kadar sevilen şarkılarını seslendiren Sam, Bana Esmeyi Anlat, Elini Son Defa Yanağıma Koy ve daha nice sevilen şarkılarını İzmirliler için seslendirdi. Muhteşem bir konsere imza atan Sam, salonu dolduranlara müzik dolu bir gece yaşattı. Konseri dinleyenler gecenin sonunda Leman Sam'ı ayakta alkışlayarak sevgilerini gösterdi.

İKİNCİ GÜN MÜZE SERGİSİ

Yapılan ödül törenin ardından yarışmada dereceye giren ve sergilenmeye hak kazanan eserler Neşe ve Karikatür Müzesi’nde görücüye çıktı. Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Eser Atak, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeleri Tayfur Göçmenoğlu ve Sadık Pala, İzmir Karikatürcüler Platformu Sözcüsü Mustafa Yıldız, sergi açılışında birer konuşma yaptılar. Sergi 1 ay boyunca mizah severleri bekliyor. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder