30 Ocak 2011

Ali Ulvi Ersoy Ölümünün 13. Yılında Anıldı!

Ali Ulvi Ersoy Ölümünün 13. Yılında Anıldı…
O demokrasi tarihimizin en iyi siyasal çizerlerinden biridir, o karikatürle fıkra yazan bir sanatçıdır…

Ali Ulvi, 30 Ocak 1998’de yaşama veda eden ustamız Ali Ulvi Ersoy ölümünün 13. Yılında Karikatürcüler Derneği’nin Yerebatan Sarnıcı’ndaki galerisinde, Ali Ulvi’nin eşi Alev Ersoy, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç yakın dostları ve karikatürcüler ve katılımıyla gerçekleşen toplantı ile anıldı. Ayrıca Ali Ulvi’nin karikatürlerinden oluşan sergi bir sergi açıldı. Sergi 12 Şubat 2011’e kadar izlenebilecek.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker “Ali Ulvi’nin her zaman çizgileri ve yaşam tarzıyla örnek bir sanatçı olduğunu, az çizgi, çok anlatımla ulusal ve uluslararası birçok olayı çizgisiyle mizaha dönüştürdüğünü, antifaşist, antiemperyalist özelliklerini yapıtlarına da yansıttığını” söyledi.

TGC Başkanı Orhan Erinç ise, Ali Ulvi’nin “Uçtu Uçtu” lejandlı karikatürü nedeniyle, Demokrat Parti döneminde, Cumhuriyet gazetesinin kapatıldığını anlatarak, onun hem karikatür sanatına hem de basın mesleğine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Sanatçı ile uzun yıllar birlikte çalışan karikatürist Tonguç Yaşar ise Ali Ulvi’nin çok zeki ve entelektüel bir sanatçı olduğunu, siyasal konulardaki karikatürleriyle tanındığını “Demokrasi tarihimizin en iyi siyasal karikatür çizerlerinden biridir. O her bakımdan mükemmel bir sanatçıdır” sözleriyle ifade etti.Karikatürist Musa Kart ise onun bütün iyi karikatürcüler gibi iyi bir filozof olduğunu belirterek “Bugün yaşasaydı başkanlık sistemine övgü düzen insanların düştüğü tirajıkomik durumu çizerdi” dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün, eski bir evi restore ettirerek “Ali Ulvi Karikatürlü Ev” adıyla hizmete gireceğini duyuran Karikatürist Kamil Masaracı “Ali Ulvi siyasal karikatürün en önde gelen isimlerindendi. Sadece iç politika değil dış politikanın da izlerini çizimlerinde bulmak mümkündür” sözleriyle onun evrensel yaklaşımını tanımladı.

Karikatürist Yurdagün Göker ise onu şöyle anlattı. “Ali Ulvi karikatürle fıkra yazan adamdı, onun çizimlerindeki derin felsefeyi anlamak için vakit harcamak gerekirdi”.

Ali Ulvi’nin Özgeçmişi
1924’te İstanbul’da doğan Ali Ulvi Ersoy’un ilk karikatürü, 1940’ta Mehmet Faruk Gürtunca’nın çıkardığı “Çocuk Sesi” dergisinde yayımlandı. 1940-41 yıllarında Cemal Nadir’in öğrencisi olarak “Arkadaş” dergisinde çalışan Ali Ulvi, daha sonra “Kahkaha”, “Mizah” ve “Karikatür” gibi dergilerde çizerlik yaptı. 1950’de Cumhuriyet gazetesinde günlük karikatürler çizmeye başlayan Ali Ulvi, ABD’de Twentieth Century Fox film şirketinde film afişleri ressamlığı yaptığı 1957-59 dönemi dışında, yaşamının sonuna kadar Cumhuriyet Gazetesi'nin başçizerliğini üstlendi.


Karikatürleri “New Yorker”, “Saturday Evening Post”, “Look”, “Esquire”, “Punch” gibi ünlü dergi ve gazetelerde de yayımlanan Ali Ulvi, 1960 sonrasında “Piri Reis’in Amerika Haritası” filmini hazırladı; Yalçın Çetin ve Tonguç Yaşar’la birlikte çizgi filmler gerçekleştirdi. (Akdağ Saydut)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder