07 Kasım 2008

Batman'lı Gazeteciden "Batman Batman'a Karşı" Yorumu!


Batman Batman’a karşı!...

Ercan ATAY
BATMAN
(07.11.2008)

Sonunda Başkan yapacağını yaptı. Kentimizin adını muhtemelen haksız ve izinsiz yere kullanan Süperkahraman “Batman”i yüklü bir bir tazminata mahkum ettirmeyi planlıyor. 1 Nisan şakası gibi. İnanmakta güçlük çekiyoruz. Ama gerçek bu. Haber şöyle:

Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, dünya gişe rekorları kıran 'Batman' filminin yönetmeni Christopher Nolan'a, Batman şehrinin adını izinsiz kullandıkları gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor.İlk olarak konu gündeme düştüğünde sayın Başkan ile görüştük, daha konu inceleniyordu; acaba Batman’ımız mı ilk önce ismini almış yoksa “Bat-man” karakteri mi? Başkan diyordu ki eğer onlar bizim ismimizi önce almışlarsa dava açacağız.

Anlaşılan o ki; konu incelemeden fazla incelenmeden jet hızıyla çıkmış ve dava açma kararı verilmiş, ancak davanın nerede açılacağı hususu üzerinde Belediye uleması arasında ihtilaf vaki olmuş. Son durum bu?
***
Ey Batmanlılar! Bizim Başkanın karşısına çıktığı şu Batman kimmiş tanıyalım. Ansiklopedilerde şöyle yazar: Batman (orijinal adı ile Bat-Man) ilk defa 1939 Mayısında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahramanıdır. Çizer Bob Kane ve yazar Bill Finger eliyle hayat bulmuştur, ancak çizgi romanlarda isim olarak sadece Bob Kane'in adı geçer. İlk ortaya çıktığı günden bu yana Batman en çok bilinen süper kahramanlardan biri olmuştur.
***
Başkanın başında olduğu Batman belediyesi internet sitesinde ise bizim Batman’ın ismi ile ilgili şu yazar: Batman isminin nereden geldiği hakkında görüşler olmayıp, bir görüşe göre bugünkü Batman çayının adı 1950’li yılların başında İluh köyüne verilmiştir. Demek ki Batman Bizim belediyeye göre bile bizden en az 11 yıl daha önce ortaya çıkmış. Şimdi ne yaparız? Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olacağız. Ya Batman’ın hak sahipleri veya, Batman filminin yönetmeni dava açar da belediyemizin gelirlerine el koyarsa ne olacak? Olmaz demeyin. Bizim Başkan ciddi ciddi filimden pay almayı planlıyor da Batman’in varisleri neden Batman’ın gelirlerine ortak olmasın. Laf aramızda onların kazanma ihtimali bizimkinden çok daha yüksek.
***
Bir de yorumlar meselesi var. Haberin yayınlandığı internet sitelerinde haberin altında yayınlanan okuyucu yorumları sayın Başkan ve belediye yetkilileri tarafından okunmuş mudur bilmem ama bildiğim bir şey var; Batman’ın itibarı zedelendi. Reklamın iyisi kötüsü olmaz diyorlarsa o ayrı. Orada itibar değil reklam önemli! Yarasa BAT - adam MAN anlamına gelen BAT-MAN (okunuşu da betmen) ve bizim Batman ayırt edilemiyorsa itibarımızı nasıl kurtaracağız onu da bilmiyorum ama bildiğim bir şey daha var; Binlerce defa her 100 dünyalıya “Batman” deseniz her seferinde en az %99’unun aklına gelecek tek şey süper kahraman BAT-MAN olur. Geri kalan %1 de Bizim Batman’ı bilir mi o da şüpheli. Az daha unutuyordum: PSV, Chelsea gibi Takımlarda top oynadıktan sonra geçtiğimiz 2 yıl Fenerbahçe’de top oynayan şimdi de PSG’de futbol yaşamını devam ettirem Sırp futbolcu Mateja Kezman da “Batman” lakabını kullanıyor. Ondan da birkaç yüz bin dolar alabiliriz; ödeyecek gücü var.
***
Seçimler yaklaşıyor Bizim başkan çalışıyor. Daha önce de ünlü büyüklerimizden Bülent Ersoy’un adını bir caddeye vermeyi düşünmüş ama son dakikada bu büyük hizmet nedense gerçekleşememişti. Bütün Batman bu icraat gerçekleşmeyince büyük bir üzüntüye boğulmuştu. Şimdi başkan en büyük projesini hayata geçirmeyi planlıyor. Batman’ın altyapı, üstyapı, yol, su, kanalizasyon, şehir düzeni, imar, temizlik ile ilgili hiçbir sorunu yok. Batman’dan ve Kezman’dan kazandığımız para ile Bülent Ersoy’u getirir dev bir konser verdiririz.
***
Son bir söz daha: Bizim Başkan örnek olsunTurkey (Türkiye) hindi (turkey) lere dava açsın ya hindilerden ülkemiz pay alsın, ya da hindinin ingilizcedeki adı değişsin. Van şehri de hiç çalışmıyor. ‘Van’ model arabalara dava açılsın Van şehrine gelir sağlansın. Neyse; ağlanacak halimize güldük biraz!...

Ercan ATAY
brako72@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder