“TAŞLAMA” DA 50. YIL
İzmirli Mizah Yazarı Mukadder Özakman’ın 50. Sanat yılı Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezinde yapılan etkinlikle kutlandı. Sanatçı dostları ve meslektaşlarının yalnız bırakmadığı etkinliği, Şair Atilla Er yönetirken, konuşmacı olarak; Abdullah Bizden, Osman Akbaşak, Selçuk Oğuz, Samim Güner, Uğur Belger katıldı. Yazar ile anılarını paylaşan konuşmacılar, 1965 yılında Pardon Mizah Dergisinde başlayan “Taşlama Şiir”lerini daha sonra Akbaba, Ustura, Çivi, Gırgır, Gıcık, Maydanoz ve Neşeli dergilerinde gördüklerini söylediler. Sahne Yönetimimi Ebru Dinçel’in üstlendiği etkinlik sonunda Grup Dostluk müzik dinletisi sundu. Karikatürist dostu Halit Şekerci günün anısına plaket takdim etti.
MUKADDER ÖZAKMAN KİMDİR?
Şair, 13 Haziran 1932, İzmir Doğumlu. İstanbul Yıldız Teknik OkuluTeknikerlik Bölümü mezunu (1953) ve Ege Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Fakültesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu İnşaat Mühendisliği Bölümü (1973) mezunu.1954- - 88 yılları arasında İzmir Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nde proje mühendisi ve başmühendis olarak görev yaptı. 1988’den itibaren İzmir’de faaliyet gösteren bir şirkette otoyol proje mühendisi olarak çalıştı ve 1992’de emekliye ayrıldı.
İlk şiiri “Yalnızlığım”, Varlık dergisinde yayınlandı. (1 Haziran 1964). İlerleyen yıllarda şiirleri Varlık Yıllıkları ile çeşitli dergi ve gazetelerde yer aldı. Asıl ününü taşlamalarla kazanan Özakman’ın, ilk taşlaması “Kendime Hicviye” 1965 yılında Pardon’da çıktı. Sonraki yıllarda taşlamaları Akbaba, Ustura, Gırgır, Çivi, Gıcık, Maydanoz, Neşeli dergileri ile Demokrat İzmir, Ekspres, Dünya ve Yeni Asır gazetelerinde yayınlandı. 1967 yılından itibaren Akbaba dergisinde on yılı aşkın bir süre yayımlandığı taşlamalarında insanın çarpık yönlerinin insana verdiği zararı gülmece yoluyla gözler önüne serdi. Aşk Senfonisi adlı şiiriyle Çağdaş Yayınevi 1966 Genç Ozanlar Şiir Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı. Türkiye Yazarlar Sendikası, Dil Derneği ve KIBATEK üyesidir.
ESERLERİ;
Aşk Senfonisi- Şiirler- (1992), Bürokrasi- Taşlamalar- (1992), İki Devlet Bir Milletiz- Taşlamalar- Bakü- Azerbaycan (2010), Karagöz (Oyunlar) ve (Çevreci Orta Oyunu) (2012)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder