13 Şubat 2008

Danimarka'da yine karikatür krizi.


Danimarka'da Hz. Muhammed'e hakaret içeren ve Müslümanları rencide eden karikatürleri çizenlerden birine saldırı planının ortaya çıkarılmasının ardından ülkenin en büyük beş gazetesi, protesto için karikatürlerden birini yeniden yayımladı.
Jyllands-Posten, Politiken, Berlingske Tidende, BT ve Ekstra Bladet gazeteleri, Jyllands-Posten gazetesi çizeri Kurt Westergaard'a saldırı planına tepki olarak, Hz. Muhammed'e hakaret eden 12 karikatürden birini yeniden yayımladı.
Sol eğilimli Politiken gazetesinde yer alan yorumda, cinayet planının şoke ve tedirgin edici olduğu, zanlıların öldürme planının sadece Westergaard'a değil, Danimarka'nın demokratik kültürüne de bir saldırı olduğu ifade edildi.
Yorumda, karikatürleri ilk yayımlayan Jyllands-Posten'in ifade özgürlüğünü mantıksızca ve zarar verici biçimde kullanmış olsa da gazetenin terör tehdidiyle karşılaştığı zaman koşulsuz dayanışmayı hak ettiği, gazetenin provokasyonuna sempati duymamalarına rağmen karikatürün Politiken'de yayımlandığı belirtildi.
Danimarka'da dün Aarhus kentinde düzenlenen baskında, 2 Tunuslu ve Fas kökenli bir Danimarka vatandaşı tutuklanmıştı.
İslam dünyasını rahatsız eden 12 karikatür ilk kez Danimarka'nın Jyllands-Posten gazetesinde 2005'in eylül ayında yayımlanmıştı. Daha sonra başka ülkelerde yayımlanan karikatürler, İslam dünyasında protesto gösterilerine yol açmıştı. 2006'da üç Danimarka büyükelçiliği tehditler nedeniyle boşaltılmış, Orta Doğu, Afrika ve Asya'da çıkan olaylarda 50 kişi ölmüştü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder