03 Ağustos 2010

Pertev Ertün Karikatür Müzesinde Anılıyor!

PERTEV ERTÜN KARİKATÜR MÜZESİNDE ANILIYOR !
Geçen yıl 6 Ağustos’da aramızdan ayrılan Eskişehir’in ünlü karikatürcüsü Pertev ERTÜN’ü anma sergisi düzenlendi. Eskişehir halkına karikatürü sevdiren, uzun yıllar Sakarya gazetesinde günlük karikatürler çizen duayen karikatürcü Pertev Ertün Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde bir sergi ile anılıyor.

Pertev Ertün'ün karikatürlerinden

Pertev Ertün; 1922 yılında Eskişehir’de doğdu.İlkokulu bitirdikten sonra babasının görevi nedeniyle Ankara’ya gitti. Ortaokulu ve Lise tahsilini orada tamamladı. Lise yıllarında karikatüre ilgi duymaya başladı. İlk karikatürü 1944 yılında Sedat SİMAVİ’nin KARİKATÜR dergisinde yayımlandı. Daha sonra ŞAKA dergisi de Ertün’den karikatürler yayımladı. 1946 yılında ilk kişisel sergisini Eskişehir Halkevi salonunda gerçekleştirdi. 1948-1949 yıllarında gazeteci arkadaşı Ruşen Mamuh ve Kocatepe gazetesinin sahibi Faruk Şükrü Yersel’i de kadrosunda bulunduran, İstanbul’da hazırlanan siyasi halk gazetesi Karadayı’nın kapak ve iç sayfa karikatürlerini çizdi. 1953 yılında Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte Saksağan adlı bir mizah gazetesi çıkardı. Haftalık olarak yayımlanan bu gazete iki yıla yakın düzenli olarak çıktı. Eskişehir’de 1955 yılından itibaren Sakarya ve Demokrat Anadolu gazetelerinde karikatürleri yayımlandı.

Pertev Ertün'ün karikatürlerinden

60’lı yıllarda Yılmaz Büyükerşen ve Beytullah Heper ile birlikte karikatür sergileri açtı. 1965 ve sonraki yıllarda T.C.D.D. ve Ankara Orman Genel Müdürlüğü’nün afiş ve broşürlerini hazırladı. Orman Bakanlığı’nın açtığı “Orman” konulu afiş yarışmasında birinciliğe layık görüldü. 1980 yılında İstanbul’a gitti ve Bab-ı Ali’de bir grafik atölyesinde çalıştı, bu sırada Çarşaf mizah dergisinde karikatürleri yayımlandı. 1996 yılında Sakarya gazetesi tarafından Pertev’den Çizgiler adlı bir karikatür albümü yayımlandı.

Hikmet Cerrah'ın çizgileriyle Pertev Ertün

Eskişehir Gazetecileri Cemiyeti’nin kurucularından olan Pertev Ertün’e değişik yıllarda gazetecilik başarı ödülleri de verildi. Pertev Ertün Eskişehir’in ilk profesyonel karikatürcüsüdür. Son günlerine kadar Sakarya gazetesinde siyasi karikatürler çizmeyi sürdürdü

Pertev Ertün'ün fotoğraf albümünden

Evli ve bir çocuk babası olan Pertev Ertün, 6 Ağustos 2009 tarihinde yaşama gözlerini kapadı.
Eskişehir’de pek çok kişinin portre karikatürünü yapan, bir çok işyerinin duvarında ondan bir ize mutlaka rastlanan Pertev Usta, 60 yıldan fazla karikatür çizmiş, sergiler açmış, yerel siyasi karikatürün en güzel örneklerini vermiştir.

PERTEV ERTÜN’ü ANMA KARİKATÜR SERGİSİ
Açılış: 06 Ağustos 2010 Cuma Saat: 17.30
Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri MüzesiAkcami Mh. Malhatun Sk. No:6 Odunpazarı ESKİŞEHİR
Sergi Süresi: 06 Ağustos 2010 – 25 Eylül 2010

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder