18 Mayıs 2008

Leman Davasında Başbakanın "Parmağı" Araştırılıyor!


Leman Davasında Başbakanın "Parmağı" Araştırılıyor!
Mahkeme, "Batının ilmini bilimini değil, ahlaksızlığını aldık" kapağından Başbakanın Leman dergisi ve Mehmet Çağçağ hakkında açtığı davada, Anadolu Ajansı'ndan fotoğraf orijinallerinin getirilmesini istedi.

BİA Haber Merkezi - Ankara
15 Mayıs 2008, Perşembe
Erol ÖNDEROĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Batının ilmini bilimini değil, ahlaksızlığını aldık" sözlerini kapağına taşıyan haftalık Leman dergisi ve şirket sahibi Mehmet Çağçağ hakkında açtığı 20 bin YTL'lik tazminat davasının görülmesine başlandı.

Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, 22 Temmuz 2007 tarihinde çekilmiş Başbakan Erdoğan'a ait fotoğraf asıllarının Anadolu Ajansı'ndan getirtilmesine karar verdi.

Önceki gün (13 Mayıs) devam edilen yargılamada mizah dergisini avukat Fikret İlkiz temsil etti. Davaya 15 Temmuz'da, saat 09:30'da devam edilecek.

Başbakandan Kart, Selvi ve Çağçağ'dan sonra Aknar'a dava!
Başbakan Erdoğan, Cumhuriyet gazetesiyle çizer Musa Kart'a; Leman dergisiyle Mehmet Çağçağ ve Günlük Evrensel gazetesiyle Sefer Selvi'den sonra, şimdi de yine Leman ve yetkilisi Çağçağ hakkında tazminat davası açtı.

Davayı bianet'e değerlendiren Aknar, "Başbakanı ciddiyete davet ediyoruz. Türkiye'nin binlerce sorunu varken mizah dergilerine dava açıyor. Sadece kendisi değil mizahı karşısına alan Türkiye'nin bütün liderleri siyaseten kaybettiler" demişti.

Aknar, Başbakanın bu tutumu nedeniyle çok sayıda "ağza alınmayacak küfürlü" ve tehdit içeren telefonlar aldıklarını ve hedef gösterildiklerini açıklamıştı.

Derginin 6 Şubat 2008 tarihli sayısında Erdoğan'ı bu sözleri söylerken ve orta parmağını gösterirken tasvir eden karikatürü için Başbakan, avukatı aracılığıyla "Fotoğraf gerçek değil, fotomontaj" açıklaması yapma gereğini duydu. Şimdi mahkeme, fotoğrafın gerçek olup olmadığını araştırıyor.

"Reco Kenesi" kapağına dava reddedildi!
Dergide 6 Temmuz 2006 tarihinde yayımlanan "Reco Kongo kenesi Türkiye'nin anasını ağlatıyor" başlıklı kapak nedeniyle Erdoğan'ın açtığı tazminat davası Ankara 14.Asliye Hukuk Mahkemesi'nce reddedilmişti.

Mahkemenin 18 Nisan 2007 tarihinde "Kene de bir varlıktır, benzetme eleştiri hakkıdır" tespitiyle reddettiği davaya ilişkin kararı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de 2007/7711-2008/3756 karar sayılı ilamıyla onamıştı. (EÖ/GG)

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder