30 Eylül 2008

Leman'ın "Tayyip Erdoğan" Kapaklarına Aydın Doğan'dan Ödül!

Leman'ın "Tayyip Erdoğan" kapaklarına Aydın Doğan'dan ödül!

Leman Grubu'nun dergisi L-Manyak, bayram boyunca Hürriyet gazetesi ile birlikte bedava dağıtılacak.

Leman Grubu'nun dergisi L-Manyak, Bayram boyunca Hürriyet gazetesi ile birlikte bedava dağıtılacak. Hürriyet gazetesinin, "Bayram eğlenceniz Hürriyet'ten" diyerek duyurduğu haberde, derginin 4 gün boyunca Bayram özel eki olarak Hürriyet gazetesi ile birlikte bedava dağıtılacağı açıklandı.

TAYYİP KAPAKLARININ MÜKAFATI!
Uzun süredir her hafta ısrarla Recep Tayyip Erdoğan'ı kapak yapan Leman, son olarak Başbakan'ın Doğan Grubu gazetelerine boykot çağrısına da tepki göstermişti. Erdoğan'la büyük bir kavgaya tutuşan Aydın Doğan, Leman'ın bu fedakarca tavrını karşılıksız bırakmadı. Bayram süresince L-Manyak, hürriyet gazetesi kadar tiraj yapacak ve hergün bedava dağıtılacak. Bu promosyon için yapılacak ödeme miktarından sonra, Leman'ın bağımsız çizgisini korumakta ne kadar başarılı olacağı ise tartışma götürür bir gerçek.

AYDIN DOĞAN'A PROMOSYON OLDULAR
Leman Grubu'nun dergisi L-Manyak'ın baram süresince Hürriyet ile birlikte bedava dağıtılacak olması Türk basın tarihi ve mizah dergiciliği bakımından da bir dönüm noktası. En zor dönemlerde bile bağımsızlığını korumayı başaran Leman, yıllarca eleştirdiği Türkiye'nin en büyük medya tekelinin gazetesine 'promosyon olması' hem basın tarihi, hem de Türk mizah geleneği açısından ibret verici bir tablo oluşturuyor.

DARBE BİLE SUSTURAMAMIŞTI
Türkiye'de mizah dergiler, politik duruşları, cesur tavırları ve baskının en yoğun olduğu dönemlerde bile taviz vermeyen yayın politikaları ile muhalif kesimlerin her dönem gönlünde olmuştur. Askeri darbe dönemlerinde bütün basın susarken, mizah dergileri postal kapakları yaparak askeri rejime bile karşı durmuşlardır.

ERGENEKON BİR KERE BİLE KAPAK OLMADI
12 Eylül'e kafa tutan Leman dergisi, Ergenekon'u adeta görmezden gelerek büyük hayal kırıklığı yarattı. Darbe planları, dinleme ve fişleme iddiaları havada uçuşurken, Leman bazı gazetelerin 'iddianame ortaya çıksın da görelim' tavrından öteye geçemedi. Bu durum, mizah dergilerinin cesur tavrını çok iyi bilen okur kitlesinin de dikkatinden kaçmadı.

OKUR BU TAVRI CEZALANDIRIR
Leman ve L-Manyak'ın okur kitlesini göz önünde bulundurduğumuzda, bu kitlenin 'Doğan'ın promosyonu' olmuş bir mizah dergisi ile aynı gönül bağını sürdüreceğini düşünmek ihtimalleri zorlamak olur. Çünkü şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Leman okurları içerisinde AKP'den rahatsız olan kitle kadar Doğan Medyası'ndan da rahatsız olan kitle var. L-Manyak bu promosyon anlaşması ile büyük bir ticari başarı sağlamış olabilir. Ancak, yayın hayatını 'promosyon dergi' olarak sürdürmek gibi bir yolu tercih etmeyecekse, uzun vadede bunun kaybı umduklarından daha da büyük olabilir.

Kaynak:
Gazeteciler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder