27 Eylül 2008

Osman Turhan'dan 'Türkofobi' Karikatür Albümü!


Eyvah Türkler geliyor!
Çizer Osman Turhan'ın son dönem karikatürleri, Zaman Kitap tarafından 'Türkofobi' adıyla kitaplaştırıldı. Daha önce Zaman'ın 'Yorum' sayfalarında yayınlanan karikatürler, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde yaşanan gelişmeleri ve bunun Türkiye'deki algısını çizginin diliyle anlatıyor.
Turhan'ın, lise yıllarında başlayan çizerliği, yerel gazete ve dergilerde devam etmiş bir müddet. 1998 yılında Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nü birincilikle bitirince, çizgilerini ulusal basına taşıma imkânı buldu. Geçtiğimiz günlerde çıkan ikinci kitabı Türkofobi'de, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında uzun süredir devam eden ilişkilerin seyrine odaklanıyor. Geçmişi uzun yıllara dayanan bu süreç, siyaset bilimcilerden ekonomistlere, politikacılardan gazetecilere kadar birçok alanda enine boyuna konuşuldu, tartışıldı, tartışılıyor. Bu zorlu süreçte, hem Avrupa Birliği hem de Türkiye için geçerli olan bir kavram ortaya çıktı: Türkofobi. Tarihsel bir bilinçaltına dayanan bu kavram 'Eyvah, Türkler geliyor!' cümlesinin terimleşmiş şekliydi aslında.

Osman Turhan, Türkofobi'deki çizimlerinde çuvaldızı Avrupa Birliği'ne batırırken, iğneyi de Türkiye'ye batırmayı ihmal etmemiş. Siyaset bilimcilerin ve ekonomistlerin uzun makaleler, hatta kitaplarla anlatabileceği konuları, çizgi marifetiyle ustalıkla anlatan Turhan, bazen acı bir tebessüme bazen de derin düşüncelere sevk ediyor insanı. Avrupalı politikacıların çifte standardına, Türk politikasındaki bir türlü oluşturulamayan ortak dile, medyanın bu konuda zaman zaman değişen yaklaşımlarına, Türkiye'nin atladığı her aşamadan sonra karşısına çıkarılan 'uyum paketleri'ne kadar Türkiye'nin Avrupa Birliği süreciyle ilgili birçok konuyu en çarpıcı hâliyle bulmak mümkün kitapta. Hâsıl-ı kelam, Türk korkusunun en can alıcı hâlleriyle beraber, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin gelişim sürecini karikatürler eşliğinde takip edebileceğiniz bir çalışma Türkofobi.

Turhan'ın karikatürleri Amsterdam'da sergilendi
Osman Turhan'ın 'Türkofobi'de yer alan 60 karikatürü, geçtiğimiz hafta Amsterdam Rhone Kongre Merkezi'nde sergilendi. Serginin açılışını Zaman Hollanda Müdürü Alaattin Erdal, karikatürist Osman Turhan ve Türkiye'nin Lahey Büyükelçilik Müsteşarı Hakan Çakıl yaptı. Çakıl, Zaman Gazetesi'nin Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini anlatan bir karikatür sergisini açarak çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini söyledi. Osman Turhan da "Amacım bu karikatürleri Avrupalı insanlarla paylaşmak ve özellikle bir konuda mesaj vermekti. Avrupalı insanların Türkiye'ye karşı önyargıları, korkuları olduğunu biliyoruz. Onların bu yersiz fobisinin ortadan kalkmasına katkı sağlamayı amaçlıyorum." dedi.

Kaynak:
Zaman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder