13 Şubat 2009

Canlandırmacıların Sorunları TVNET'te!


TVNet'de Sorunlarımızı Dile Getiriyoruz!

Levent Elpen
3 Şubat 2009 günü yapılan çekimlerde, Türkiye'de genel anlamda çizgi filmin durumu ve canlandırma filmi yapımının karşılaştığı sorunları içeren bir dizi röportaj gerçekleştirildi. TVNet kanalında yayınlanacak KISA VE NET isimli programın çekim ekibi, Çizgi Filmciler Derneği Başkanı Derviş Pasin, Canlandırma Filmi sanatçıları Şafak Tavkul ve Levent Elpen ile röportaj yaptı.

Benimle yapılan röportajda, Türkiye'de bu sanat dalının bir "sektör" olamadığını vurguladıktan sonra, meslekî açıdan çizgi film yerine "canlandırma" kavramının neden kullanılması gerektiğini, canlandırma filmi yapımına ilişkin türleri içeren sacayağı, canlandırmacıların neden desteklenmediğini, bu sanatın neden "öldürüldüğünü" sorguladım. Ayrıca, Canlandırmacılar Meslek Birliği etrafında örgütlenme çabalarımız ile Kültür Bakanlığı'nın "sinema alanında tek meslek birliği olacak" dayatmasıyla önümüze koyduğu taşı da ayrıntısıyla anlattım. Canlandırma filmi yapımının Türkiye'de gelişebilmesi için her şeyden önce yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu, siyasîlerin bu konuda daha önce sözler verdiğini hatırlattım. Canlandırma filminin gelişimi için öncelikle ve ivedilikle RTÜK Yasası'nın 31. maddesine, Türk canlandırma filmi yapımcılarına bütün TV kanallarında belirli bir kota ayrılmasını öngören bir paragraf eklenmesi gerektiğini dile getirdim ve bunun için Meclis'teki siyasîlere çağrıda bulundum.

Programın yayın süresi çok uzun değil ve diğer konuşmacıların da görüşlerinin kurgulanacağı düşünülerek, bu görüşlerimin ne kadarının kanalda yayınlanacağını, doğrusu, bilmiyorum. Ancak bu görüşleri, bildiğiniz gibi, her tür platformda dile getirmekte devam ediyorum.

Görüşlerimizi içeren röportajların yer aldığı Kısa ve Net isimli program, TVNet kanalında, 14 Şubat 2009 Cumantesi günü yayınlanacak.

Yayın akışında her ne kadar 16:30 gözükse de, Kısa ve Net isimli programın yayın saatinin 16:20 olduğu bildirildi.

TVNet kanalının web sitesi:
http://tvnet.tv.tr/

Kısa ve Net programı hakkında bilgi almak ve önceki bölümleri (program yayınlandıktan sonra muhtemelen ilgili röporajı içeren görüntüleri de siteye koyacaklar) seyretmek için: TIKLAYINIZ

Levent Elpen
leventelpen@canlandirmacilar.net

Alıntı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder