03 Eylül 2009

Karikatürde Sarı Devrim!


Karikatürde Sarı Devrim - Adana

Güney Rotary Kulübü’nün haftalık olağan toplantısına onur konuğu ve konuk konuşmacı olarak katılan Karikatürist Sefa Sofuoğlu, “Karikatürde sarı devrim” adlı sunumuyla Türk karikatür tarihini ve karikatürün günümüzde geldiği noktaları anlattı.

ADANA (İHA) - Güney Rotary Kulübü’nün haftalık olağan toplantısına onur konuğu ve konuk konuşmacı olarak katılan Karikatürist Sefa Sofuoğlu, “Karikatürde sarı devrim” adlı sunumuyla Türk karikatür tarihini ve karikatürün günümüzde geldiği noktaları anlattı.

Sunumunda karikatür tarihini, Başlangıç Dönemi, Klasik Karikatür Dönemi, Çağdaş Karikatür Dönemi ve Sarı Devrim Dönemi olarak 4 farklı dönemde ele alan Sofuoğlu, 1970 yıllından sonraki süreci kapsayan Sarı Devrim’e Karikatürist Oğuz Aral’ın damgasını vurduğunu belirtti.

Oğuz Aral’ın Gün Gazetesi’nde bir mizah köşesi olarak başlattığı GIRGIR köşesinin, zamanla dünyanın en çok satan 3. mizah dergisi haline geldiğini belirten ve GIRGIR’ı efsane dergi olarak nitelendiren Sofuoğlu, “Rahmetli Oğuz Aral ve GIRGIR Dergisi Türk karikatür tarihinin dönüm noktalarından birisidir. Oğuz Aral binlerce kişiye karikatürü sevdiren, öğreten ve aşılayan kişidir. GIRGIR’ın yayın hayatı boyunca gençlerle birlikte olarak, gençlerin getirdiği dinamizme hep inanmış ve onlarla kadrosunu yenileyerek dergisini genç tutmuştur. Bu yaklaşımın sonucunda da bugün hepsi usta birer karikatürcü ve yazar olan isimler doğmuştur. Nuri Kurtcebe, Can Barslan, Gani Müjde, Metin Üstündağ, Tuncay Akgün gibi isimler, Oğuz Aral’ın Türk mizahına kazandırdığı isimlerden sadece bazılarıdır” diye konuştu.

Sunumunun son kısmında kendi imzasını taşıyan karikatürlerle rotaryenlere renkli dakikalar yaşatan Sofuoğlu’na, Güney Rotary Kulübü Başkanı Mustafa Demircan bir teşekkür plaketi takdim etti. (Haberciniz)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder