17 Şubat 2012

Rıfat Mutlu'nun "Birileri" ile Merhabalaşmak!

RİFAT MUTLU’NUN “BİRİLERİ” İLE MERHABALAŞMAK

Hasan EFE

Sanat, insan ruhunun derinliğindeki karartıyı kıpırdatan ya da onu, bir başka deyişle zifiri, bir “ak” damlayla değiştirilebileceğini hissettiren güzel duyuların farklı biçimlerde dışa vurulması olarak da düşünülebilir mi?
Kuşkusuz evet!
İçine düştüğümüz karamsarlığın silinmesinde çok büyük bir payı olan sanatın bize verdiği yaşam gücünü her sanat dalında farklı biçimde yaşar ya da hissederiz. Bir ezginin tınısı, bir resmin rengi, bir dansın ritmi içimizde nasıl ki yepyeni dünyalar açarsa, karikatür de açılan bu dünyaları bize vermekle kalmaz; yer yer düşündürdüğü gibi yer yer de güldürür ya da gülümsetir.
Cumhuriyet okurlarının da yakından tanıdığı karikatür sanatçısı Rifat Mutlu’nun da çizgileri bize yaşamın içindeki zıtlıkları vermekle kalmaz aynı zamanda düşündürüp gülümsetir de.
Yıllarca elini eteğini çizgiden çekmeyen Mutlu’nun karikatürleri bir gel geç heves değildir. Kalemini, taramasını kâğıttan bugün de uzaklaştırmaması sürekliliğinin bir kanıtıdır. Öğrenciliği dönemindeki çalışmalarını doktorluğunda da sürdürmüş ve Akbaba Dergisi'nin 1976 yılında açtığı "Yusuf Ziya Ortaç Karikatür Yarışması"nda ödül almıştır. Mutlu, yurt içi ve yurt dışında pek çok karma sergiye de katılmış, bugüne kadar 10 kişisel sergi açmış.
Tıp alanında uzmanlaşmasının yanı sıra politikaya da atılınca çizgileri yaşamsallığın içinde yoğrulmuştur.
Mutlu’nun 2002’de yayımlanan “İki Gözüm İki Çeşme” adlı bir karikatür albümü vardır. Karikatürcüler Derneği üyesi olan sanatçının yapıtları 2004’ten başlayarak “Birileri” başlığı adı altında Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlandı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1973’te bitiren Rifat Mutlu, aynı üniversitede 1978’de Beyin Cerrahisi alanında uzmanlığını tamamladı. 1978-1981 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji ( Beyin-Sinir Cerrahisi) Ana Bilim Dalı’nda Öğretim Üyesi olarak görev yaptı. 1981’de Üniversiteden ayrılarak İsveç-Umea Üniversitesi’nde uzmanlık alanında çalıştı. 1983’de İzmir’e dönerek Beyin Cerrahı olarak çeşitli hastanelerde görev yaptı.
1992-1994 yılları arasında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu İzmir İl Müdürü olarak çalıştı. 1999-2001 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevi de yaptı.
Halen beyin cerrahisi görevini sürdürmesinin yanı sıra karikatür çalışmalarını da yürütmektedir.
Sanatçı, 17 Şubat 2012 Cuma günü saat 18.00’de, İzmir Tabip Odası’nda “Birileri”adlı yeni bir sergiyle karikatür severlere tekrar merhaba diyor...

Hasan Efe
hasanefe2000@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder