28 Mart 2012

2001’de Yayınlanan ‘Gerçeğin Karikatürü’

2001’de yayınlanan ‘gerçeğin karikatürü’

Levent Gültekin
Bugün ilginç bir karikatür yayınlıyorum. Dış politikanın, özellikle de Suriye’nin bu kadar yoğun bir şekilde gündemi işgal ettiği bir dönemde bu karikatürün ilginizi çekeceğini düşünüyorum.

Yukarda gördüğünüz karikatür bundan yaklaşık 11 yıl önce 11 Eylül saldırılarının hemen akabinde ABD’nin dış politikasına yön veren Foreign Affairs dergisinde yayınlandı.

Bu karikatür yayınlandığında ABD daha ne Afganistan’a, ne de Irak’a savaş açmıştı.

Yayınlandığı gün karikatüre bakarak söylenenlere 'komplo teorisi' deyip geçebilirdik. Gereksiz ve fazladan bir kıymet veriliyor hissine kapılabilirdik. Sonuçta bir karikatür.

Fakat bugün durum öyle değil. Çünkü aradan geçen zamanda ‘gerçeğin karikatürü’ halini aldı.

Karikatürdeki operasyonun bir kısmı geçen zaman zarfında gerçekleşti.
Tekrarlayayım: Afganistan ve Irak bu karikatür yayınlandığında henüz işgal edilmemişti. Sıralama değişmeden bu hedefler gerçekleştirildi.

Karikatürde de göreceğiniz gibi ABD askerinin “sıradaki” diyerek hedefe koyduğu, El Kaide (Afganistan) ve Irak’tan sonra 3. hedef Hizbullah olarak görünüyor. Suriye operasyonunun Hizbullah’ı zayıflatmak, desteksiz bırakmak, çökertmek, bir anlamda Hizbullah’ın kolunu kanadını kırmak niyetiyle yapıldığını anlatan batı kaynaklı yorumları hepimiz okuyoruz.

Karikatür bize Hizbullah’ın işi bittikten sonra sıranın İran’a geleceğini söylüyor. İran’ın da işi bittikten sonra sırada fesli bir ülke var. Peki kimi kastediyorlar bu fesle? Aklımıza Türkiye’nin gelmesi mi normal, yoksa bu durumu görmezden gelip “bizimle alakası yok” demek mi? Hangisi?

Levent Gültekin 'in yazısının devamını okumak için TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder