05 Nisan 2012

"KZ-Kâbusl​arı" Ceija Stojka'nın Nazi Ölüm Kampları Çizimleri Sergisine Davet!

“KZ- KÂBUSLARI”
Ceija Stojka’nın Nazi Ölüm Kampları Çizimleri
11 – 27 Nisan 2012

Ceija Stojka 1933 yılında Steiermark’ın Kraubath şehrinde doğmuş olup, kökeni Rumca olan Lovara adlı bir gezici aile grubu tarafından gelmektedir. Nasyonal sosyalistlerin toplama kampında hayatta kalmayı başardı ve savaş sonrası pazar sürücüsü olarak çalışmıştır. Viyana`da yaşıyor, Romence ve Almanca şiirler, şarkılar ve metinler yazıyor. Yıllar boyunca yaşadıklarını ve tecrübelerini yurtiçi ve yurtdışındaki çocuklara, gençlere ve yetişkinlere aktarıyor.
On yılı aşkın bir süredir resim de çizen Ceija, bunu önce torunlarına kendi yaşamını anlatmak için başlamış... Bu çizimler başta kendi çocukluğunu, ailesinin atlı arabasıyla dolaştığı günleri kapsarken, daha sonra yaşamış olduğu Nazi ölüm kamplarındaki günlerini de bütük çıplaklığı ile gözlerimizin önüne sermektedir: Roman halkını da yok etmeye kararlı ailesinin cellatlarının yaratmış olduğu dehşet verici ortamlar, böylece şiirlerinin yanı sıra çizimleriyle de begelenmiş oluyor – içten gelen, spontane dışa vurumlar ile daha sonraki kuşaklara aktarılmak, unutlmasını önlemek ve bunlardan ders alınması için...
“Ben Ceija diyorum ki Auschwitz yaşıyor ve hala içimde nefes alıyor. Her çimen ile her çiçeğin içinden ölmüşlerin acı çektiği ruhları hissediyorum. Ben gördüm, her şey yine burada, her şey yine yakın. Her yerde bir ruh, biriyle yürüdüğü hissediliyor. İnsanların böyle dehşet bir yer kurmuş olmaları akıllara sığacak gibi değil. Auschwitz bugünün savaşlarından çok daha kötüydü.”
“Auschwitz ve kendine benzer kötü kardeşleri
Her nerede iseler ve nerede idiler.
İnsanlığı yok eden gaz fabrikalarla
Kül, duman, çömlek getirdiler.
Kutunun içinde gerçekten kim var,
Yoksa babam mı?”

Yer: Schneidertempel Sanat Merkezi; Bankalar Cd. Felek Sk. No:1 Karaköy-İstanbul
Tel/Faks: 0 212 249 01 50
Açılış /Kokteyl: 11 Nisan Çarşamba, saat; 18:00-20:00
Sergi ziyaret: Hafta içi her gün 10:30 – 17:00 Cumartesi kapalı,Pazar; 12:00 – 16:00

Schneidertempel Sanat Merkezi
http://www.schneidertempel.com/
sanat@schneidertempel.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder