03 Ağustos 2013

Abidin Dino 100 Yaşında - 100 Portre Sergisi


ABİDİN DİNO 100 YAŞINDA - 100 PORTRE SERGİSİ
Obur Mizah tarafından 2008 yılında Abidin Dino’nun 95.yaşgünü anısına 56 karikatürist, ressam ve heykeltraş’ın Dino portrelerinden oluşan sergi İstanbul ve Ankara’da açılmıştı. Bu sergiden 5 yıl sonra amacımız yeni sanatçıların da katılımıyla Dino’nun 100.yaşında toplam 100 sanatçı ve 100 portre ile sanatçıyı hak ettiği gibi anmaktır.  Bu duygularımızı paylaşan tüm sanatçıların sergimize katılımından büyük mutluluk duyacağız. 

KATILIM KOŞULLARI:
·         Konu: Öncü sanatçı Abidin Dino’nun portresi
·         Sergi bütün sanatçılara açıktır. Karikatür, resim, desen ve her türlü teknikle yapılmış çalışmalar kabul edilir. Her sanatçı 1 çalışma ile katılabilir.
·         Sergiye katılım e-posta yolu ile olacaktır. Sergiye katılacaklar çalışmalarını oburgaleri@gmail.com adresine ad, soyad, şehir, ülke bilgileriyle yollamalıdır. 
·         Çalışmaların en az A4 (21x29,7 cm) boyutunda ve 300 dpi çözünürlükte taranması gerekmektedir.
·         Sergiye yollanan en iyi 10 çalışma sergi jürisi tarafından diploma ile ödüllendirilecektir.

Sergi Jürisi:
Tan Oral (Karikatüristi)
Eray Özbek (Karikatürist)
Nezih Danyal (Karikatür Vakfı Kurucusu ve Başkanı-Karikatürist)
Kamil Masaracı (Karikatüristi)
Erdoğan Karayel (DQ  Mizah Dergisi Genel Yayın Yönetmeni-Karikatürist)
Halil İ.Yıldırım (Karikatürist)
Emre Yılmaz (Obur Mizah Karikatür Dergisi Editörü-Karikatürist)
·         Sergi toplam 100 çalışma ile sınırlıdır.
·         Sergiye katılacak sanatçıların çalışmalarını en geç 01 Ekim 2013 tarihine kadar yollamış olmaları gerekmektedir.
·         Sergi açılışı 21 Aralık 2013 tarihinde İstanbul’da yapılacaktır. 
·         Obur Mizah sergiye yollanan karikatürleri sadece sergi çerçevesinde sergileme, kitap, afiş, broşür, tanıtım ve basın ilanlarında kullanabilir. 
2008 yılında açılan sergimizin ayrıntılarına linkten ulaşabilirsiniz: http://www.oburmizah.com/oburmizah/sergifotolaroburicin/abidin.htm  


ABİDİN DİNO (1913-1993)
1913 yılında İstanbul’da doğdu. Sanata çok küçük yaşlarda karikatür kitaplarına bakarak başladı. Dört kardeşinden ikisi olan Arif ve Ali karikatür ve resimle uğraşıyorlardı. Küçüklüğünün büyük bir bölümü İsviçre ve Fransa’da geçmişti. İstanbul’a dönüşlerinde Dino sanat sevdası nedeniyle ortaokulu yarıda bıraktı ve sanat dünyasında ilk adımlarını attı. 18 yaşında “Artist” dergisinde çizimleri yayınlanmaya başladı ve Nazım Hikmet’in “Sesini Kaybeden Şehir” kitabını resimledi. 20 yaşında beş arkadaşıyla birlikte Türkiye’deki sanat anlayışında devrim gerçekleştiren D Grubu’nu kurdu. Daha sonra Sergey Yutkevic’in film stüdyosunda çalışmak üzere gittiği Rusya’da 3 yıl kaldı. Rusya’dan Paris’e gitti ve bir arkadaşı aracılığıyla Picasso’yla tanıştı. Picasso, Dino’ya yardımcı olabilmek için kendi seramik atölyesinde çalışmasını sağladı ve ikilinin dostluğu yıllarca sürdü. Daha sonra Türkiye’ye döndü ve 1943 yılında Güzin Dino ile evlendi. Fakat dönemin yönetim baskılarına dayanamayarak önce Roma’ya sonra da ölümüne kadar yaşayacağı Paris’e geçti. Dino Paris’te Picasso, Chagall, Aragon, Tzara ve Topor gibi dünyaca ünlü sanatçılarla dostluklar kurdu. Dünya üzerinde birçok önemli şehir ve sanat merkezlerinde sergiler açtı. Sanat yaşamı boyunca resim ve karikatür başta olmak üzere sayısız desen, kitap resimlemeleri, seramik ve heykel çalışmalarına imza attı. 1993 yılında dünyaca tanınmış bir sanatçı olarak 80 yaşında Paris’te hayata gözlerini yummuştur. (Obur Mizah)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder