05 Ekim 2016

Nostalji.. Usta çizerler.


"Bu fotoğraf 1970'li yılların ilk yarısında çekilmiş olmalı. Fotoğraf Yener ÇAKMAK arkadaşımızın arşivinden. Kimin çektiğini hatırlamıyorum. Fotoğraftaki eski ustaların pek çoğu artık aramızda yok. Bedri KORAMAN, Semih BALCIOĞLU, Erdoğan BOZOK, Yalçın ÇETİN, Şadi DİNÇÇAĞ, Necmi Rıza AYÇA, Pertev ERTÜN, Orhan ENEZ... Birde yaşı bizlere yakın olan Şencan arkadaşımız." (Akdağ SATYDUT)


YENER ÇAKMAK ANLATIYOR

"O gün Tepebaşı'ndaki ilk binamız olan ve İstanbul Belediyesi eski başkanlarından rahmetli Ahmet İSVAN'ın tahsis ettiği Karikatür Müzesi olarak hizmet veren sergi salonumuzda başka ustalarımız da vardı.

Dernek üye sayısı pek azdı; sanırım 120- 130 üye vardı, belki daha azdır. İstanbul'da sanatsal etkinlikler ilgi görürdü. İstanbul'a göç başlamıştı, fakat bugünkü İstanbul'un ulaştığı nüfus yoğunluğunu hayal edemezdik.

Karikatürcüler Derneği'ne üye olmak, ayrıcalıktı bizler için. Üye başvurularında karikatürlerinizin basında yayınlanmış olması aranır, ilgili yayın (gazete, dergi, kitap) başvuru dilekçesine eklenirdi. Üyelerin çizgilerinde bir beceri aranırdı. En zor iş portre çizmekti. Doğru dürüst portre çizemeyen bir karikatürcüye iyi bakılmazdı. O resimdeki ustaların yanında yer almak, aynı kareye girmek bizim için çok önemliydi."



(Kaynaklar):
Akdağ SAYDUT / Facebook:


Yener ÇAKMAK / Facebook:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder