10 Ekim 2018

“11 ÇİZER 1 ARADA” SERGİSİ ANKARA’DA KARİKATÜR ATÖLYESİ’NDE AÇILIYOR


“11 ÇİZER 1 ARADA” SERGİSİ ANKARA’DA KARİKATÜR ATÖLYESİ’NDE AÇILIYOR

70’li yılların sonunda Ankara’da genç karikatüristlerden oluşan grubun 11 çizeri yaklaşık 40 yılın üzerinde bir süre sonra tekrar bir araya geliyor. Sergi, Ali Fuat Süer, Ferit Avcı, Hatay Dumlupınar, Kamil Masaracı, Mehmet Altuğ, Mustafa Saryal, Nezih Danyal, Rüştü Erata, Sait Munzur, Turgay Karadağ ve Ümit Öğmel’in karikatürlerinden oluşuyor. Günümüzde karikatürist, tasarımcı, doktor ve sunuculuk gibi farklı meslekleri gerçekleştirseler de ortak nokta olarak karikatürde buluşuyorlar.

Telaş ve sabır

Etkinliği düzenleyenlerden, karikatürist Emre Yılmaz 40 yıl önce toplanan grubun önemini şu sözlerle anlatıyor: “Ankara’da Karikatür Atölyesi’nde 12 Ekim tarihinde sanatseverlere önemli bir kuşağa tanıklık etme ve tanışma fırsatı doğacak. Bu kuşak 73 kuşağı. 73 kuşağı temsil ettiği dönemde karikatürde var olan durgunluğu kıran ve karikatürün yeniden sahne almasını sağlayan önemli bir kuşaktır. 73 kuşağının en önemli özelliği Tan Oral’ın 1981 yılında Milliyet Sanat Dergisi’nde yer alan yazısında çok güzel bir şekilde özetlenmiştir. O özellik bu kuşağın “telaş ve sabırı”dır. 70’li yılların Türkiye’sinde sanatın merkezi olan Ankara’da genç karikatüristlerden oluşan bu kuşağın temsilcileri benimsedikleri yeni çizgi anlayışıyla farklarını göstermişlerdir. Her zaman olduğu gibi o dönemde de yeni olanın yadırganmasına kulak asmayan bu inatçı çizer grubu sokakta, dergilerde, gazetelerde kısaca insanların ulaşabilecekleri her yerde sahne almıştır. 73 kuşağı elbette sayısız karikatüristin üretim yaptığı bir dönemdir. Günümüzde bu kuşaktan birçok usta karikatürist öncü görevi görmekte ve üretimlerine devam etmektedir. Sergide 73 kuşağının önemli temsilcileri arasında yer alan 11 çizer yer alıyor ve bu çizerler “11 Çizer 1 Arada” sergisi ile sanatseverleri bir döneme tanıklık etmeye davet ediyor.”

1 Kasım’a kadar

Konur Sokak’taki Karikatür Atölyesi’nin ev sahipliği yapacağı sergi 12 Ekim’de saat 18.30’da açılacak. Ayrıca saat 20.00’de karikatüristlerin katılımıyla 70’li yıllardan günümüze Ankara ve sanat hayatının konu alınacağı eğlenceli bir söyleşi düzenlenecek. Sergi 1 Kasım’a kadar açık olacak. Sergi açılışı ve söyleşiye tüm sanatseverler davetli.

Adres: Konur 1 Sk. Pınar Apt. 19/6 Kızılay/ANKARA
Telefon: 0 535 625 10 22
e-posta: karikaturatolye@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder