28 Şubat 2008

TAN ORAL “Kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme"

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını çizgileriyle eleştiren Cumhuriyet gazetesinin karikatüristi Tan Oral, “Kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülüler ne zaman üniversiteye girse birileri rahatsız oldu” diye konuştu.

Üniversitelerde başörtüsü tartışmasını ve CHP'nin tutumunu eleştiren çizimleriyle dikkat çeken karikatürcülerin 'ağabeyi' Tan Oral, CHP lideri Baykal'ın tavrını, Kenan Evren'e benzetiyor. 30 yıldır Cumhuriyet gazetesinde çizen Oral, “Yıllar önce Kenan Evren'i çizmiştim, aynı şekilde şimdi de Baykal'ı çizdim. Çünkü Evren'in yaptığının aynısını Baykal yapıyor, ayetlerle insanların inançlarını çürütmeye çalışıyor. Oysa inanç tartışma dışıdır. İnanç ne savunulabilir ne de çürütülebilir” dedi.

CHP'nin başörtüsü karşısında demokrat bir tutum takınmamasını normal karşılayan Oral, “Baykal akılsız bir adam değil. Eğer başörtüsünü destekleseydi oy oranı artardı. Ama silahlı ve silahsız olan bürokratik tabanını kaybederdi. Bunu kaybetmek istemiyor” diye konuştu.

HUKUK, DEĞİŞİMİ KORUR
Rektörleri de eleştiren Oral, “Rektörler televizyonlara çıkıp, ağızları köpürerek, gergin suratlarla, korku dolu ifadelerle açıklamalar yapıyorlar. Bu hiç sağlıklı bir durum değil. Bu acılar kısa bir süre daha yaşanacak. Ama merak etmeyin, bu insanlar saçmaladıklarını bir gün anlayacaklar. Bizi korkutan şeyler bir anda geçip gidecek” dedi.

İnsanları emirlerle yola getirmeye çalışmanın anlamsız olduğunu belirten Oral, “Başörtülü kızların yaptıkları başkaldırı değil baş eğmeme. Başörtülülerle uğraşan aynı zihniyet, daha önce de sakalı, pantalonu yasaklamıştı. Başörtülüler ne zaman okumaya başladılar birileri rahatsız oldu. Sınıf ayrılığı ortaya çıktı” diye konuştu

Oral, yasağı kaldıran anayasa değişikliğiyle ilgili tartışmalara da değinerek, şunları söyledi: “Hukuk, sosyal gelişimin arkasından gelir. Önce bir değişim olur. Sonra hukuk o değişimi koruma altına alır. Diğeri zaten faşizanca olur. Cumhuriyetin içinde büyümüş insanlara güvenmek lazım. Laiklik zaten Cumhuriyet ile gelmedi. Osmanlı'da da devleti de din adamları değil padişah yönetiyordu.”

Eskiden Evren vardı şimdi Deniz Baykal
Tan Oral, “Evren, kadınlara Kur'an'dan ayetler okuyordu, başlarını örtmesinler diye. Ama Kur'an der demez kadınlar başlarını örtüyordu. Şimdi de aynısını Baykal yapıyor” dedi.
Beyza Akyüz-İstanbul
28.02.2008

Alıntı:
Yeni Şafak Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder