Bir de koalamız oldu!
26 Nisan 2008
26 Nisan 2008
Hürriyet
" CİNSELLİKTEN DEĞİL ZEKADAN EKMEK YİYELİM DİYORUZ""Derginin mizah anlayışı O-HAA’daki gibi olacak: "Mizahı kelimelerle anlatmaya çalışmak zordur, ama bizim kadronun yaptığı işler mizah dünyasında görebildiğimiz aşırı cinselliğin, kirli argonun, pis mizahın yanında daha temiz kaldı. Evet, argo var, o konuda biz de uslu çocuk değiliz, ama cinsellik üzerinden ekmek yemeye çalışmak çok sevimsiz. Daha çok zeka pırıltısından ekmek yiyelim diyerek çalışmaya başladık."
Yeni bir mizah dergimiz daha oldu. Aslında biri kapanıp diğeri açıldı demek daha doğru. Leman grubundan ayrılan aylık O-HAA dergisi ekibi, KOALA dergisini çıkarmaya başladı.
O-HAA’da yer alan Robinson Crusoe&Cuma, Atina’nın Çakalları, Sofu, Balondakiler ve Aynı Evde Yaşayan 3 Hayvan gibi seri karakterler artık KOALA dergisinde yayın hayatlarına devam edecek. Mayıs ayında çıkacak derginin 14 ortağı var.
O-HAA dergisi son sayısını Mart ayında çıkardı. Kocaman bir "son sayı" ibaresiyle. Kapağında Atina’nın Çakalları serisinin yarı at, yarı insan karakteri Yuristo kucağında yeni doğan oğlu ile "bu mudur yani" derken...
Bu tablo, sanki derginin bağlı bulunduğu gruba da sitemiydi. Dergi ayrılıklarında aslında tüm işten ayrılmalarda görülen sorunlar yaşanır. Ekiptekiler anlaşamaz, ya da dışarıda kendi başlarına olsalar daha iyisini yapacaklarına inanırlar.
KOALA’nın editörü Gürcan Yurt, Leman Dergi Grubu’ndan biraz sorunlu ayrılsalar da ustalarına saygı duyduklarını söylüyor, "Leman benim için tu kaka bir yer ya da lanetli tepe filan değil" diyor.
Ama Leman Grubu ile ilgili şikayetleri de var: "Ben 15 yıldır Leman çatısı altındaydım. O-HAA’nın editörüyken içerik olarak bir müdahaleye maruz kalmadım ama satış, baskı ve dağıtım konularında O-HAA’nın problemleri bir türlü aşılamadı. Leman yönetimi tarafıdan yeterince özen gösterilmediğini düşündük. Gözle görünür bir dağıtım ve baskı sorunumuz vardı. Hem tiraj arttığı halde yeterli baskı yapılmıyordu, hem de dergi birçok noktaya gitmiyordu. Çok çırpındım; son 5 ayım editör ve yazar-çizerden çok pazarlama elemanı gibi geçti. 35 yaşındayım ve şubat ayında üst üste iki kalp krizi geçirdim. Kalbimin sol koroner damarlarından birinde tıkanıklık çıktı. Bu öncelikle sağlıksız beslenmem, sigaram gibi nedenler yüzündendi ama, aynı zamanda o kadar büyük stres yaşadım ki. Yani bu oluşum keyfe keder olmadı, biraz mecburiyetten kaynaklandı. Büyük bir sermaye ile büyük bir oluşum da gerçekleşmedi, herkes ne koyabiliyorsa küçük meblağlarla, bu işe 14 ortak giriştik."
14 ORTAKLI DERGİ BİR DON KİŞOT ÇILGINLIĞI
Türkiye’de mizah dergileri genelde bir kişi ya da 4-5 kişilik gruplar tarafından sahiplenilir; yazarlar ve çizerler de dergide çalışır. Türk mizahında belki de ilk kez bu kadar ortaklı bir dergi ortaya çıktı. 14 ortak, buna "bir Don kişot çılgınlığı" diyorlar.
Gürcan Yurt da bunun şaşırtıcı olduğunun farkında: "Bu karara varmadan önce farklı dergilerden ustalarımızla da konuştuk, herkes ’o iş asla yürümez’ dedi. Şirket kuruluşu sırasında tecrübeli bir noter katibesi ile çalıştık o da ’Bunca yıldır çalışıyorum ama 14 ortaklı bir kurulum yapmadım’ dedi. Mizahçılar arasında hep konuşulur, ’aslında öyle bir dergi yapacaksın ki herkesin payı olsun’ derler. Bizimki de mecburi bir ayrılık olunca, gelin böyle bir şey yapalım, dedim. Hem elimizi taşın altına koymuş oluruz...
" CİNSELLİKTEN DEĞİL ZEKADAN EKMEK YİYELİM DİYORUZ"
Ekibin büyük kısmı "Leman Paf takımı"nda profesyonelleşen mizahçılar. Gürkan Yıldız ve Tuncer Çelik de Leman’da profesyonel olarak çalışmış çizerler. Çizerlere daha albenili gelen haftalık dergi çıkarmayı hiç düşünmemişler:
"Aylık derginin kendi içinde ayrı bir disiplini var, bazı mizahçılar hem aylık hem haftalık dergide farklı işler yapabiliyor. Bunlar çok özel kişiler, ellerinde birden fazla yüzük var. Biz, aylık dergiye yatkın bir kadroyduk. Şimdilik amacımıza yepyeni bir dergi yapmak değil de çıkardığımız derginin isim değiştirmesi gibi baktık. Geçtiğimiz yıllarda birçok aylık derginin bağlı oldukları haftalık dergiden daha çok sattığı durumlar oldu. Bizim de hedefimiz aylıkların en iyisi olmak. Herkesin aylık dergide KOALA’yı tek geçerim, demesini istiyoruz.
"Derginin mizah anlayışı O-HAA’daki gibi olacak: "Mizahı kelimelerle anlatmaya çalışmak zordur, ama bizim kadronun yaptığı işler mizah dünyasında görebildiğimiz aşırı cinselliğin, kirli argonun, pis mizahın yanında daha temiz kaldı. Evet, argo var, o konuda biz de uslu çocuk değiliz, ama cinsellik üzerinden ekmek yemeye çalışmak çok sevimsiz. Daha çok zeka pırıltısından ekmek yiyelim diyerek çalışmaya başladık.
"BİZ DE KOALA GİBİ YARI SARHOŞUZ"
Derginin ilk sayısının kapağı O- HAA’nın alışıldık kapaklarından. İki yanına kulak eklenmiş KOALA logosu ise mizah ile koala arasında kurdukları bağdan geliyor. Gürcan Yurt şöyle anlatıyor: "İsim değişikliğine giderken, yeni ismi O-HAA’ya benzetelim istemedik. Aylık dergi biraz ağır bir dergidir, koala da zehirli okaliptus yapraklarıyla beslenip zehirlenmeyen, ama yarı-sarhoş gibi hareket eden bir hayvandır. Miskin, kafası güzel bir hayvan... Bu bizim aylık dergi mantığımıza ve yarı sarhoş halimize uyduğundan onunla özdeşleştik. Dergide aynı evde yaşayan 3 hayvan öykümüz var, orada da bir koala var. Koala esprileri tek kare çizimlerde de çok kullanıldı.
"KOALA İNTERNETTE DE DİJİTAL OLARAK SATILIYOR"
KOALA aylık çıksa da haftalık dergiyi andıran bir formatı var. Aylık dergilerde genellikle çizgi romanlar, haftalıklarda da tek kare karikatürler olur. Ancak KOALA ekibi bunu biraz değiştirmiş. Onların dergisinde hem kısa tiplemeler, hem uzun öyküler hem de tek kare karikatürler var. Ekipte, O- HAA’dakiler dışında 7-8 başka çizer de var. Gürkan Yıldız "Eski editörüm Bahadır Baruter de matbaa dağıtım gibi birçok konuda bize destek oldu" diyor. Aylık mizah okurlarının 10 yıldır takip ettiği ve şu ana kadar 5 kitabı 44 baskı yapan "Robinson Crusoe & Cuma" serisi, 11. yılında yeni öyküleriyle artık KOALA dergisinde olacak. 64 sayfalık derginin http://www.koaladergisi.com/ isimli yeni sitesinde daha önceden ilgi gören "Keşfedilmemiş You Tube Bombaları" köşesi yayına devam ediyor. Okuyucular, dergiyi internet sitesinden dijital olarak da satın alabiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder