29 Eylül 2008

Savcı Yalçınkaya'yı Baykuş Yapan Karikatürcü Yargılanıyor!


Savcı Yalçınkaya'yı Baykuş Yapan Çizer Yargılanıyor

AKP'nin kapatılması için iddianame düzenleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'yı hicveden karikatürist Özdabak hapisle yargılanıyor. Yeni Asya çizeri Özdabak, Yalçınkaya'yı "cüppeli baykuş" olarak çizmişti.

Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) karşı kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'yı "cüppeli baykuş" şeklinde hicveden Yeni Asya gazetesi çizeri İbrahim Özdabak'ı yargılamaya başladı.
19 Mart 2008 tarihinde yayımlanan ve "Huguk! Huguk! Huguk! Huguk!" ifadelerinin geçtiği karikatüründen dolayı Özdabak, "yayın yoluyla hakaret" iddiasıyla ve ve Ceza Yasası'nın (TCK) 125. maddesinden yargılanıyor.

"Karikatür esprili ve eleştireldir"
Bugün (26 Eylül) başlayan davanın duruşmasına avukatları Kadir Akbaş ve Turgut İnal ile birlikte gelen Özdabak, 25 yıllık gazetecilik hayatında ilk kez kendisine karşı bir hakaret davası açıldığını ifade etti.

"Karikatür resim sanatının bir parçasıdır, çoğunlukla belirli bir kişinin veya bir insan tipinin ayrıntılara önem vermeden genelde eleştirel ve esprili ve abartılı bir şekilde kalem kağıt yardımıyla anlatılmasıdır. Mizah dili kullanılarak, kişiler veya olaylar eleştirilir. Karikatür bir başka yönüyle hayatın dil ile söylenemeyecek, yazıya dökülemeyecek şekilde esprili anlatımı, ifade özgürlüğünün rahatça kullanılmasıdır."

Dava konusu karikatürle özellikle yüksek yargıda görev yapan yargı mensuplarının siyasal içerikli beyanlarını eleştirmek ve hicvetmek istediğini söyleyen Özdabak, "Yargı mensupları da eleştirilebilir. Demokratik bir toplumda ve hukukun üstünlüğünü kabul eden bir devlette, hiçbir kurum ve kişi eleştiri dışında kalmamalı" diye konuştu.

Akbaş: İfade özgürlüğü çerçevesinde görülmeli
Özdabak, "Suç işleme kastıyla hareket etmedim. Bu sebeplerle beraatimi talep ediyorum" dedi.

Avukat Akbaş da davanın düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde ele alınması gerektiğini dile getirdi. Mahkeme, yazılı savunmanın sunulması için davaya 5 Aralık'ta devam edilmesine karar verdi.

Kaynak:
Bianet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder