11 Ekim 2008

"Quo Vadis" İçin Makaleler - "Karikatür Araştırmaları" Sitesi!


"Quo Vadis" İçin Makaleler!

Merhaba,

"Karikatür sanatı ve sanatçısı, Türkiye'de artık hak ettiği saygın yerini kaybetti."

Sanırım bu tespite katılmamak imkânsız.

Peki neden?

Sadece mizah dergilerinin popülerliğinin ve tirajlarının düşmesi ile açıklanacak bir şey midir bu?

Bir tarafta iyice abzürdleşen, sadece konuşma balonlarına tıkıştırılan, sözümona sulu zırtlak bir popülist mizah anlayışı... Sadece kötü çizerlerin mizahı sözle ifade etmeye çalışması ileaçıklanabilir mi?

Mizah dergilerindeki karikatürlerde "hareket" kayboldu. Hemen hemen,bir masa etrafında oturan, bir yatakta yatan, bir bankta veya denize uzanmış iskelede balık tutan adamların üstüne onbeş-yirmi tane balon yazılarak, mizah yapıldığı, dolayısıyla karikatür çizildiği sanılıyor. Yürüyen adamlar ise, yürüme hareketini dahi kavrayamamış çizerlerin kaleminden çıkma, "yürürken bile gerçekte sabit duran" ve yine otuztane konuşma balonu içeren karikatürlere indirgenmiş durumda.

Mizah dergiciliği dışında, çizilen karikatürler de (bağımsızlar), ciddiyete fazlaca eğilimli. Tamam, "güldürürken düşündürme" kuralı varama bu kadar da "asık suratlı" mizah anlayışı da olur mu yahu?

Bağımsız karikatür anlayışı, hemen tamamen, "ödül avcılığına"odaklanmış durumda. Başka çare kalmadı ki... Nasıl ayakta duracak bağımsız çizer?

Bunların dışında, bir de, "politik görüşlerin arenası" haline gelmişbir karikatür alanı daha var...
Bir tarafta bakıyorsunuz, yıllardır temcit pilavı gibi aynı sloganları tekrarlamaktan bıkmamış, sol ağırlıklı bir grup. Öte yanda, yeni yenifilizlenen ve "İslâmî değerlere" önem veren başka bir grup. Bu gruplaşmada, bir taraf, ötekini çeşitli etiketlerle suçlamaya ve sessiz bir savaş sürdürmeye fazlaca eğilimli.

Ortada inkâr edilemeyecek bir gerçek var ki, o da, karikatürün,toplumsal gerçeklerden ve sosyal sorunlardan ayrı tutulamayacağı vebunlardan doğrudan etkilendiğidir. Karikatür, kendi sosyo-kültürel çevresinden ve dünyanın gidişatından bağımsız olarak var olamaz. Ancak, karikatür ve karikatür sanatçısı, sanatı icra ederken, bunu otoplumsal ve evrensel şartlardan bağımsız olarak yorumlamak durumundadır.

***
Bu ve buna benzer konuları incelemek ve araştırmalara katkıda bulunmak amacıyla, internette periyodik olarak yayınlanacak bir makalelersitesi düşüncem var. Katkılarınızı ve konu hakkındaki düşüncelerinizi yazarsanız, sevinirim. Elbette, sitede, gönüllü olarak yayınlanmasını istediğiniz karikatürlere de yer verilecektir. Fakat bir karikatür sitesinden ziyade, "karikatür araştırmaları" sitesi olarak değerlendirmek gerekir.

Levent Elpen
leventelpen@gmail.com

Yukarıdaki yazı karikatücülerin e-mail grubu "K-Grup" tan alınmıştır.
Gruba üye olmak ve daha fazla bilgi için internet adresi;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder