11 Ocak 2009

Tenten 80 Yaşında!


Sempatik gazeteci Tenten 80 yaşında

Saçı-başı bozulmadan ve öfkesine yenilmeden kötülerle mücadele eden araştırmacı gazeteci Tenten ilk kez 80 yıl önce yayımlanmıştı

Çizgi roman “Tenten’in Maceraları / Les Aventures de Tintin” Herge imzasını kullanan Belçikalı çizer Georges Remi tarafından 1920’lerin sonunda yaratıldı. İlk olarak da 10 Aralık 1929’da Belçika’da yayımlanan Le Vingtieme Siecle isimli milliyetçi-muhafazakar gazetenin çocuklar için çıkardığı ilavede basıldı.

Kimileri gay diyor, kimileri ırkçı
1983’te ölen Herge yarattığı bu karakterle birlikte birçok kez ırkçı olmakla suçlandı. Tenten’in 1930-1931 yıllarında Belçika’nın sömürgesi olan Kongo’daki maceralarını anlatan “Tenten Kongo’da” kitabında siyahların tembel ve cahil gösterildiklerinin söylenmesi üzerine Herge macerayı yeniden çizmek zorunda kaldı. Ancak 2007 yılında İngiltere’nin Irkçılıkla Mücadele Komisyonu, ‘’Tenten Kongo’da’’nın kitapçılarda satılmaması için tavsiye kararı aldı ve ülkenin tanınmış kitabevlerinden Borders, kitabı çocuk yayınları rafından kaldırdı.

Herge’in Belçika’nın Le Vingtieme Siecle gazetesinin çocuk eki Le Petit Vingtieme için muhabirlik yapan çizgi kahramanı Tenten’in cinsel tercihi özellikle internet sitelerinde sıkça tartışılan bir konu. Tenten birçoklarına göre güçlü bir gay ikonu. Bu dedikoduların nedenleri olarak kurtardığı kadınlarla arasında bir yakınlık kurulmamasını ve maskülen görüntüsüyle dikkat çeken Kaptan Haddok’la fazla içli dışlı olmasını sayabiliriz.Hakkında çıkan söylentilere rağmen Tenten’in doğruları savunan adil tavrı birçok ebeveynin çocuklarına onun maceralarını hediye etmesini sağlıyor. Bu çizgi romanın sevilmesinin bir diğer nedeni de çocuklara normal birinin de kahraman olabileceğini göstermesi. Çünkü Tenten Süpermen gibi “anormal” değil, gizlemesi gereken bir kimliği ve süper güçleri de yok.

Steven Spielberg’ün çekeceği Tenten filmi 2010’da vizyonda
Ünlü yönetmen Steven Spielberg 2010’da vizyona girecek “Tintin” isimli film için Herge’den ölmeden önce onay almayı başarmıştı. Spielberg onunla görüşmeye gelen, çizerin asistanı Alain Baran’a Tenten’i çocuklara hitap eden bir Indiana Jones olarak algıladığını söylese de Herge “Hollywood’un yarattığı farklı bir Tenten olacak ama önemli olan iyi bir Tenten olması” diyerek film haklarını Spielberg’e vermişti.

Milliyet Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder