26 Şubat 2009

Hasan Aycın'ın "Kudüs Ey Ey" Karikatür Albümü Çıktı!


İz'den önemli bir albüm daha!

Salih DEMİRHAN
Ülkemizde çizgilerin bu muazzam gücünü idrak etmiş ve bunu ustaca kullanmış kişilerden biri şüphesiz ki Hasan Aycın’dır.

Paragraflarca cümlenin anlatamadığı şeyleri bir araya gelmiş birkaç çizgi kolayca anlatıverir bazen. Onun içindir ki Hanzala Filistin direnişinin önemli sembollerinden birisi olmuştur. Onun içindir ki Filistin meselesi deyince aklımıza gelen sanatçılar arasında en başlarda yer alıyor Naci El Ali.

Ülkemizde çizgilerin bu muazzam gücünü idrak etmiş ve bunu ustaca kullanmış kişilerden biri şüphesiz ki Hasan Aycın'dır. 1995'de Balıkesir'de dünyaya gözlerini açan üstad, Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akedemisi'nden mezun oldu. Üniversite yıllarındayken ilk çizgilerini yayımlayan Aycın, bu tarihlerden itibaren çizgileriyle anlamaya, anlatmaya başladı birçok şeyleri. Çizgilerinin maksadını "Ya ben öleyim mi söylemeyince" diyor merhum Yunus Emre. Benim derdim çizgi değil, çizgiyle terennüm. Damlada okyanusu görme çabasıdır. Damla herhangi bir çizime konu olmuş herhangi bir olaydır” şeklinde açıklıyor Hasan Aycın.

İlk çizgisini 1978'de Yeni Devir'de yayımlayan Aycın, o vakitten sonra çizgilerini Yeni Devir, Zaman, Yeni Şafak, Mavera, Aylık Dergi, Gül Çocuk, Mavi Kuş, İslâm, Kadın ve Aile, Inquiry, Kardelen, Yedi İklim, Kayıtlar ve Kitap Postası'nda yayımlamaya devam etti. Üstad şu anda halen Birdirbir, Mostar, Hece ve Hece Öykü dergilerinde ve Milli Gazete'de yazı ve çizgileriyle yer alıyor.

Çizgileri Bocurgat, Gece Yürüyüşü, Asa, Kulbar, Gözgü, Ahzan, Nun, Zilal ve Kırk Hadis-Kırk Çizgi albümlerinde yayımlanan Aycın'ın ayrıca, Esrarname ve Sahipkıran adlı iki roman kitabı, Alpembecik Gülpembecik adlı masal kitabı, Güneşin Altında adlı söyleşi kitabı ve Müşehedat adlı anı kitabı vardır.

Geçtiğimiz ay Cemil Reşit Rey'de 30. sanat yılı sergisini açan Hasan Aycın Kudüs Ey Ey adlı yayımlayarak 30. sanat yılını daha da anlamlı hale getirdi.

KUDÜS KALBİMİZDİR
Çizgisinin gücüyle direnişini sergileyen üstad Kudüs meselesine gösterdiği ehemmiyeti şu şekilde açıklıyor: "Ben, yeryüzü gündeminin ilk maddesinin kıble-i evvelimiz olan Kudüs olduğuna inanageldim. Kudüs huzura ererse yeryüzü de erecektir. (...) İşgal altındaki toprakların sıkışan kalbidir Kutsal Kudüs, sıkışıp kalmış kalbimizdir."

Kudüs konusunda bu denli hassas olan Aycın'ın Filistin davasını anlatan çizgileri “Kudüs Ey Ey” adlı kıymetli eserde bir araya getirildi. Aycın'ın onuncu albümü olan “Kudüs Ey Ey” 59 tane çizgiden oluşuyor. Albümün içindeki açıklamalar ve Hasan Aycın'ın biyografisi Türkçe, İngilizce, Arapça ve Farsça olmak üzere 4 dilde yazılmış. Ayrıca albümden elde edilen telif gelirinin hepsi Hasan Aycın tarafından Filistin davasına bağışlandığı albümün başında belirtilmiş.

İz Yayıncılık “Hanzala” ve “Kudüs Ey Ey” albümleriyle bu seneye fırtına gibi giriş yapan ve Kudüs meselesine çizgilerin gücünü kullanarak farklı bir soluk getirdi. Bu kıymetli eseri hazırlayan İz Yayıncılık ve Hasan Aycın'a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Salih DEMİRHAN
Dünya Bizim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder