26 Mart 2009

Yahudi Cemaatlerini Kızdıran Karikatür!

Yahudi Cemaatlerini Kızdıran Karikatür!

Daha önce çizdiği karikatürlerle, Uzakdoğulu ve Arapların tepkilerine hedef olan "dünyanın yaşayan en etkili karikatüristi" lakaplı Pat Oliphant bu kez Yahudileri isyan ettirdi.

Dünyada en fazla alıntı yapılan karikatürist konumunda bulunan ve New York Times gazetesince, "dünyanın yaşayan en etkili karikatüristi" olarak nitelendirilen Pat Oliphant, çizdiği bir karikatür sebebiyle, Yahudi çevrelerin boy hedefi haline geldi.

Avustralya kökenli Amerikalı karikatürist Oliphant'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı eleştiren karikatürü, dün, New York Times, Washington Post, Slate ve Yahoo News gibi haber kaynaklarının da bulunduğu yüzlerce sitede birden yer almıştı. Oliphant'a en büyük tepki, etkili Yahudi örgütü ADL'den(Anti-Defamation League) geldi. ADL Başkanı Abraham Foxman karikatürü "İğrenç şekilde antisemitik" olmakla suçladı.

Karikatürde, Gazze'yi temsil eden kadının üzerine, İsrail'i temsilen, ağzı açık bir canavara dönüşmüş Yahudi simgesi "mührüsüleyman (Davut yıldızı)" yürüyor. Mührüsüleyman'ı iten güç ise, kafasız şekilde çizilen, 1930'lu yılların ünlü Nazi heykeli. Yorumcular, Oliphant'ın, İsrail'in Gazze'ye "Nazi zihniyetine sahip şekilde saldırdığı" eleştirisinde bulunduğu yorumu yapıyor.

Amerika çapında 400 bin üyeli Simon Wiesenthal Yahudi Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise, karikatürün, "İsrail'e iftira ile onu şeytanlaştırma" amacı taşıdığını iddia edilirken, "Almanya ve Sovyetler Birliğinde Yahudi soykırımına ilham veren adımlara" benzediği suçlaması yapıldı. Yahudi örgütleri, ABD'nin dört bir köşesindeki yerel gazetelerde de yayınlanan karikatürün, web sitelerinden çıkarılması için kampanya başlattı.
Pat Oliphant, daha önce çizdiği karikatürlerle, Uzakdoğulu ve Arapların da tepkilerine hedef olmuştu.

İsrail'in Aralık ayında Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıda çoğunluğu çocuk 1300 Gazzeli hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler uzmanları, pazartesi günü yayınladıkları raporla, İsrail'İn Gazze saldırısında sivil ve askeri hedef ayrımı yapıp yapmadığının belirlenmesi için soruşturma başlatılması çağrısı yapmışlardı.

Haber 7

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder