25 Mayıs 2009

Ergenekon Yanlısı Olmayan Tek Mizah Dergisi: Cafcaf!

Cafcaf dergisi genel yayın yönetmeni Asım Gültekin Karikatüristlerle birlikte... Ayaktaki: hip hopçı Yasir Eryılmaz; Oturanlar: (sol baştan) Çağrı Cebeci, Mehmet Keskinkılıç (sakallı) Asım Gültekin (genel yay. yön.) Önder Yavuz (elinde dergi olan)


Ergenekon yanlısı olmayan tek mizah dergisi: Cafcaf
Ergenekon soruşturması başladığında gözler mizah dergilerine çevrilmişti. Çünkü onlar, Türkiye tarihinin en önemli olaylarında basın tarafından dile getirilemeyen pek çok konuyu yazıp çizmişti. Üstelik bunlarla da sınırlı kalmamış, birbirinden farklı eylemlere de imza atmışlardı. İşte bu cesur (!) kalemlerin Ergenekon sürecinde ne yapıp edecekleri merak konusu olmuştu

İlk haftalarda bu dergilerden ses çıkmayınca herkes durumu, 'zeki çocukların' jetonu henüz düşmedi, diye yorumlamıştı. Sonraki haftalarda ise beklentiler tam bir fiyaskoyla sonuçlanmıştı. Mizah dergileri, darbe dönemleri ve Susurluk kazası gibi önemli olaylarda gösterdikleri sözüm ona demokratik tutumu bir tarafa bırakmış, Ergenekon'a 'faso fiso' diyordu. Gerçi, mizah dergileri, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a ödedikleri tazminatların acısıyla, 'Ergenekon siyasi bir hamledir' söylemini politikalarına yansıtınca, karikatüristlerin çizgilerine olmasa da, basitliklerine epey bir güldük! Cafcaf, tam da bu dönemde büyük bir boşluğu doldurdu.

İki buçuk yıl önce bir derginin eki olarak çıkan Cafcaf, 6 ay önce bağımsızlığını ilan etti. Aylık olarak yayımlanan derginin en önemli özelliği, millî ve dinî hassasiyetlere sahip çıkarak bel altı esprilerden uzak durması. Her ay, ahlakî ve kültürel değerlere uygun bir mizah anlayışıyla okurlarının karşısına çıkan Cafcaf, gördüğü ilgiyle birlikte, yıllardır dile getirilen "Gerçekten, düşünüldüğü gibi muhafazakârlar mizaha kayıtsız mı?" sorusunu yerle bir etmiş görünüyor. Öyle ki gençler, sadece dergiyi okumakla yetinmiyor, temsilciliğini de üstleniyor. Yayın yönetmeni Asım Gültekin yurt genelinde 250 gönüllü temsilcilerinin bulunduğunu söylüyor. Yeni bir dergi için ulaşılması zor bir okur sayısını yakaladıklarını belirten Asım Gültekin, 'Satışlarımız 10 bin civarında.' diyor. İlgi sadece temsilcilikle de bitmiyor. Rap müzik yapan gençlerin Cafcaf şarkısından, Konya'daki bir okurun Cafcaf kafe açmasına kadar ilginç hayranlık örnekleri de mevcut.

Gençlerden gelen karikatür ve yazılar itinayla yorumlanır!
Her ay 24 sayfa çıkan Cafcaf'ın yüzde 10'u yazıya, yüzde 90'ı karikatüre ayrılıyor. Yüzde 10'luk bölüm içerisinde Murat Menteş, Ömer Faruk Dönmez, 'kişisel gelişim karşıtı' Bülent Akyürek, Salih Kılınç, Türkiye'de dil konusundaki en iyi kalemlerden biri olan İbrahim Demirci ve Asım Gültekin'in deyimiyle 'feminist geçimsiz yazar Betül Zarifoğlu' gibi isimler yer alıyor.

Cafcaf, hem çizer kadrosunun zenginliği hem de karikatüristlerinin klişeleri yıkmasıyla diğer mizah dergilerinden farklı bir yerde duruyor. Hatta piyasadaki karikatüristlerin kullandığı basit ve bayat espriler, derginin yazı işleri müdürü Yusuf Kot tarafından 'amatör karikatürcü' isimli köşede ele alınıyor. Cafcaf genç karikatüristlere de büyük olanaklar sağlıyor. Diğer mizah dergileri karikatür yapan gençlerin sadece karelerini yayımlarken, Cafcaf, gençlerden gelen bu karikatürleri 'müellefe-i kulûb' köşesinde kendi karikatüristlerine yorumlatıyor. Yine, Cafcaf'ta sürekli çizebilmeniz için illa yaşınızın 30-40 olması gerekmiyor. Mesela derginin köşe sahibi çizerlerinden Yavuz Girgin, henüz liseye giden bir tıfıl...

Dergiye emek veren onlarca karikatüristin hepsine bu sütunlarda yer veremeyeceğiz ne yazık ki. Ama sizlere Ahmet Kesgin, Murat Yılmaz, Yasir Buğra Eryılmaz, Faruk Günindi, Mustafa Yavuz, Ahmet Altay, Serhat Albamya, Gülsüm Kavuncu gibi karikatüristlerin Cafcaf'ta çizdiğini söylemekte yarar var.

Dağıtım sıkıntısını aşmaya çalışıyoruz
Çok zorlu aşamalardan geçerek bugünlere geldiklerini anlatan Asım Gültekin, en büyük sıkıntının dağıtım olduğunu, bunu çözmek için çalıştıklarını ifade ediyor. Dağıtım sorunu aşıldığında da haftalık olarak yayınlanmaya başlayabileceklerinin müjdesini veriyor. Tabii bu noktada okurun ve belki de en önemlisi muhafazakâr kesimin önde gelen isimlerinin Cafcaf'a sahip çıkması gerekiyor. Asım Gültekin, okurlarından ve giderek artan ilgiden ne kadar memnunsa, muhafazakâr ve sağ basının ilgisizliğinden de bir o kadar muzdarip. Gültekin medyanın dergilerine daha fazla yer vermesi, özellikle millî ve dini hassasiyetlere sahip medya kuruluşlarının dergilerini daha fazla desteklemesi gerektiğini, onların desteğini beklediklerini söylüyor. Ahmet Turan Alkan'ın şu satırları da Asım Gültekin'in sözlerini destekler nitelikte: "Sağ cenahta bugüne kadar eli yüzü düzgün ve istikrarlı mizah dergisi yapılamaması, bizatihi 'sağ cenah'ın kusurudur; Cafcaf'ı destekleyelim." Cafcaf'a www.cafcafdergisi.net internet adresinden ve (212) 274 80 21 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Zaman Pazar

1 yorum: