29 Mayıs 2009

Konya’nın “Çıt”ı Çıkıyor!


Konya’nın “Çıt”ı çıkıyor!

Kimi veterinerlik okuyor,kimi gıda mühendisliği, kimi ise henüz daha lisede.Ama onlar Konya’nın ilk ve tek yerel mizah dergisi “ÇIT”ı çıkarıyorlar.

Hikayeleri 2 sene önce karikatür sanatçısı Adem Mermerkaya ile tanıştıktan sonra başladı.2 yıl boyunca Adem hocalarından çeşitli mekanlarda karikatür dersleri aldılar.İlk olarak Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nde derslere başladılar.Daha sonra derslerine Caf Caf Kitap Kafe’de devam ettiler.Oraya da sığamayan genç karikatüristlere Tüketiciler Birliği Konya Şubesi kucak açtı.Yıllarca çeşitli dergilerde ve internet sitelerinde karikatürleri yayınlanan öğrenciler emeklerinin karşılığını nihayet alıyorlar.

Yaşları 15 ila 22 arasında değişen gençler; ilham kaynakları,ak sakallı dedeleri Adem hocalarının izinde “Çıt” çıkarmaya başladılar.

Derginin Genel Yayın Yönetmeni R.Betül Arı; Nasreddin Hoca’dan örnek vererek Konya’da ciddi bir mizah potansiyeli olduğunu söylüyor. “Karikatür abartı sanatıdır ya,bu tarz gerçeküstülüklere hem Nasreddin Hoca’dan hem de Mevlana’nın misallerinden alışkın olan Konya halkı, dergiye beklediğimiz ilgiyi gösterir diye düşünüyoruz” diyor ve ekliyor; “Mevlana’nın ‘kötülükleri örtmede gece gibi ol’ sözündeki misalde, insanların gözünde bir şeylerin somut olarak canlanması sağlanıyor.Konya halkı cümleyle görseli birleştirip olayı hayalinde canlandırabiliyor.Bizim de mizahta yaptığımız budur.

”Kursa katılan her öğrencinin dergide farklı farklı görevleri var. Derginin logosunun hazırlanmasından Büşra Dür, Mustafa Çetinkaya, Furkan Payaz üçlüsü sorumlu.Büşra Dür 2 hafta sonra üniversite sınavına girecek olmasına rağmen canla başla dergisi için çalışıyor.

Karikatürleri ve mizah yazılarıyla dergiye katkıda bulunacak olan Zeynep Koçak, kadronun en küçük ismi…Henüz 15 yaşında olan Zeynep’in çizimleri ustalarıyla yarışacak seviyede…

Afiş ve çıkartmalardan sorumlu Ayşegül Soydan, çizgi roman sanatçıları Atilla Ergin ve Said Aveder,Genel Yayın Yönetmeni R.Betül Arı,logo tasarımcılarından Mustafa Çetinkaya; bir taraftan 2 gün sonra başlayacak olan final sınavlarına hazırlanırken, bir taraftan da ilk göz ağrıları “Çıt” için çalışıyorlar.“Çıt”ları çıksın diye hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan gençler hayatın sınav geçmekten ibaret olmadığını söylüyorlar. Hepsi okullarında oldukça başarılılar; aynı zamanda toplumsal sorunları görüp bunlara ses çıkarabiliyorlar.

R.Betül Arı’ya göre bu ekip gücünü çok çalışmasından ve amatör ruhlarının heyecanını kaybetmemiş olmasından alıyor.

Bu gençler karikatürü insanları güldürmekten çok, dünya sorunlarına ses çıkarmak amacıyla kullanıyorlar. Kalemlerini kullanarak toplumsal sorunlarla mücadele etmeye çalışıyorlar. Tam da bu noktada Adem Mermerkaya’nın bir sözünü vurguluyor R.Betül Arı; “Karikatürist,rakibini tek yumrukla nakavt eden bir boksör gibidir.”

Bu ekip ustaları Adem Mermerkaya’nın izinde rakiplerini tek yumrukla nakavt etmeye hazırlanıyor.

Turk Time

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder