19 Temmuz 2009

4. Uluslararası Don Quichotte Karikatür Yarışması (01 Aralık 2009)

UYUM/DEGISIM“ KONULU 4. ULUSLARARASI DON QUICHOTTE KARIKATUR YARISMASI

“Entegrasyon” kelimesinin sozluk anlami; butunlesme, kaynasma, uyum saglama anlamina gelir. “Asimilasyon” ise; degisim, benzesmek veya kendine uydurmak anlamlarini icermektedir. Birbirinden ayri gibi gorunen bu kavramlar, ozellikle goc ulkelerinde ayrilmaz bir butunun parcalari gibidir. Biri, digerinin de varlik nedenidir, ayni zamanda...
Gunumuzde, gocmenler ne yasadiklari topluma tam olarak uyum saglayabilmekte, ne de kendi etnik kulturlerini ozgurce yasayabilmektedirler. Bir gocmenin yasadigi topluma uyum saglama surecinde kendi kulturunden uzaklasacak kadar asimile olmasi, yani yabancilasmasi da mumkun olabilmektedir. Gunumuzde bir cok ulkede bunun ornegini gorebiliriz. Oysa, gercek anlamda “entegrasyon”, yabanci bir ulkede kendi kimligini kaybetmeden, degisime ugramadan yasayabilmektir. Kisinin etnik kokeni ne olursa olsun, yasadigi toplum ona etnik kulturunu ve dilini koruma hakkini kesinlikle tanimalidir. Aksi takdirde bir “asimilasyon” yani “zorunlu degisim” soz konusudur.

Toplumsal yasamda “ideal birey”, diger kulturleri ve halklari da kucaklayandir. Hedefimiz; “uyum ve degisim” kavramlarini birbirine karistirmayan, bireylere ozgurce kulturlerini yasatmalarini saglayan toplumlardir. Karikatur yarismamizin amaci, gercek anlamda yasama gecirilemeyen bu sentezi “karikatur” sanatiyla gerceklestirerek, goc ulkelerine gerekli mesajlari iletebilmektir.

YARISMA KOSULLARI:
1) Yarismaya sadece internet uzerinden katilabilinir.
2) Yarismaya en fazla 3 karikatur gonderilebilir.
3) Yarismaya katilacak karikaturlerin daha once hicbir yarismada odul almamis olmasi ve yayinlanmamis olmasi gerekmektedir. Aksi takdirde odulun geri alinabilmesi soz konusu olabilecektir.
4) Karikaturler A3 boyutunda, 300 dpi ve jpeg formatinda olacaktir.
Siyah-beyaz veya renkli olabilir, her turlu boyama teknigi serbesttir.
5) Gelen karikaturler oncelikle (http://www.donquichotte.at/) internet sitesinin "bugun" bolumunde sergilenecektir. Boylelikle kopya karikaturlerin veya sartnameye uymayan karikaturlerin elenerek, son zamanlarda oldukca sIk yasanan odul krizlerinin onlenebilecegini dusunuyoruz.
6) Yarismaya son katilim tarihi: 1 Aralik 2009.
7) DegisIk ulke karikaturculerinden olusan secici kurul, gelen karikaturleri gelen karikaturleri Aralik ayinda degerlendirecek, sonuclar ise 15 Ocak tarihinde aciklanacaktir.
8) Odul toreni Mart 2010’da Hollanda’da gerceklesecektir.
(Kesin tarih ve sergi salonunun yeri daha sonra aciklanacaktir.)

ÖDULLER:
- Birincilik Odulu: 1000 Euro
- Ikincilik Odulu: 750 Euro
- Ucunculuk Odulu: 500 Euro
- “Semih Balcioglu” Ozel Odulu
- Mansiyonlar (10 adet).

ON SECICI KURUL:
Erdogan Karayel, Hicabi Demirci, Oguz Gurel, Hayati Boyacioglu, Ahmet Aykanat.

SECICI KURUL:
Marlene Pohle, Massoud Shojai, Marcio Leite, Marian Avramescu,
Vladimir Kazanevsky, Valeri Kurtu, Amorim, Julian Pena Pai, Raed Khalil, Willem Rasing, Seyran Caferli, Nezih Danyal, Eray Ozbek, Firuz Kutal, Huseyin Cakmak, Hicabi Demirci, Erdogan Karayel.

Erdoğan Karayel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder