10 Aralık 2009

"Göç" Karikatür Sergisi Açıldı!

“GÖÇ” Karikatür Sergisi Açıldı.
Almanya'da yayınlanan Türkçe-Almanca mizah dergisi Don Quichotte, düzenlediği ikinci uluslararası karikatür yarışmasının konusunu “Göç” olarak belirlemişti. Bu yarışmaya 60 ülkeden 325 karikatürcü 865 karikatür gönderdi. Yarışma jürisi birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon kazanan eserleri belirledi. Ve ilk sergi Almanya’nın Esslingen kentinde açılarak izleyiciye sunuldu. Sergi daha sonra, Stuttgart, Heilbronn, Leonberg, Biberach, Reutlingen, Berlin, Hamburg, Neustadt, Ravensburg, Göppingen, Offenburg, Reutlingen, Aalen, Istanbul ve Ankara’da tekrarlandı. Bu anlamlı sergi 9 Aralık Çarşamba günü saat;17.30’da Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde açıldı.

Serginin açılışında bir konuşma yapan A.Ü. Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Atila ÖZER; “Almanya’ya ve Avrupa ülkelerine işçi göçünün 50. yılı nedeniyle açılan bu sergi biraz hüzünlü. Pek çok kişinin akrabası, dostu veya arkadaşı bu göç ile karşı karşıya kalmıştır. Göç; ayrılık demektir. Bu yüzden karikatürler bu defa güldürmüyor, hüzünlendiriyor ve düşündürüyor” dedi. Serginin açılışını yapan Vali Yardımcısı Sinan ACAR da sanatın insanlara yaptığı katkıdan söz ederek, Anadolu Üniversitesi’nin sanatın her alanında faaliyet gösterdiğini ve önemli işler başardığını söyledi.

Serginin sahibi Don Quichotte dergisi genel yayın yönetmeni Karikatürist Erdoğan Karayel serginin açılışına katılamadı ancak gönderdiği mesajda; “Günümüzde kaçak göçmen sorunu her yıl artan bir hızla dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. Ülkeden ülkeye yasadışı yollarla taşınan kaçak göçmenler, ya sağlıksız koşullardan dolayı hayatını kaybediyor ya da geçtiğimiz aylarda örneğini gördüğümüz gibi denize atılıyor. Bu drama karşı dünya ülkelerinin kalıcı çözümler bulmaması, her yıl yaşanan bu trajedileri arttırıyor. Don Quichotte dergisi, bu yarışma ile dünyayı göç sorununa yönelterek, kalıcı çözümler bulunması için çizgilerle yönlendirmeyi hedefledi” dedi.

Sergi açılışında öğretim üyeleri, karikatürcüler ve Eskişehirli sanatseverler sergideki eserlerin çok nitelikli olduğunu belirterek hayranlıklarını dile getirdiler. Sergi ay sonuna kadar izlenebilecek. (Atilla Özer)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder