15 Mart 2010

Rachel Corrie'yi Hatırlıyor musunuz?

Çizen: Benjamin Heine

Rachel Corrie, 16 Mart 2003 tarihinde bir Filistinli doktorun evinin yıkılmasına engel olmaya çalışırken, İsrail’in askerî bir buldozeri tarafından ezilerek hayatını kaybetti.

16 Mart 2003'de Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin evlerini yıkmak üzere harekete geçen İsrail işgal güçlerine ait buldozerleri önüne geçerek durdurmaya çalışırken, kasıtlı olarak ezilen ve hayatını kaybeden ABD vatandaşı Rachel Corrie'in ölüm yıldönümü. 16 Mart'ın Rachel Corrie'nin ailesi tarafından da “Vicdan Günü” olarak kabul edildiğini ve ABD'de Filistin'in özgürlüğü için çalışan sivil toplum kuruluşlarının bunu benimsediğini ifade edildi.

Rachel'in empatik yeteneği öylesine gelişmişti ki kameraların önünde Filistinli çocukların ihtiyaçlarını anlatırken bütün çocuklarını savaşa kaptırmış bir anne yüreğinin öfkesiyle konuşuyordu.

RACHEL CORRIE KİMDİR?
10 Nisan 1979 tarihinde dünyaya gelen Aliene Rachel Corrie,hayatını barışa adayan rachel amerikan vatandaşı idi , ortadoğu ya gelerek terörist israil devletine gerek din tapınma yerlerinde gerek parlemonta kapılarında ve en son israil in yerleşim birimi açmak adına gönderidği askerlerin karşısında hep filistinlilerin yanında yer aldı , iki kez israil askerleri tarafından tutuklanan rachel askerlere taş atarak tarafını belli etti ,en son hayatının baharında 23 yaşında 16 Mart 2003 tarihinde Gazze'deki Rafah mülteci kampında hastane olarak kullanılan bir Filistinli doktorun evinin yıkılmasına engel olmaya çalışırken, terör devleti İsrail'in askerî bir buldozer tarafından ezilerek hayatını kaybetti.

Rachel Corrie'nin evinin olduğu yer Pasifik okyanusu kenarında ormanlarla kaplı olan Washington eyaleti dünyada refahın en yüksek olduğu bölgelerden birisidir. Oysa Rachel'in öldürüldüğü Refah kampı daha o günlerde dünyanın en yoksul yeri ilan edilmişti! Rachel Amerika’daki rahatını bozup barış savunuculuğu yapmak İsrail hükümetinin insafsız katliamlarına karşı kalkan olmak üzere Filistin’e gelmiş olmasa rahat yaşamını sürdürecek büyük bahçeli evlerde oturup 'amerikan tarzı hayat'tan payını alacaktı. Ama o bunu yapmak yerine kalkıp refah kampının çalıştığı sefaletine ve çocukların İsrailli askerler tarafından tavşanlar gibi avlandığı dehşetine gelmeyi tercih etti.

16 Mart 2003’te Gazze'deki Refah mülteci kampında bir Filistinli doktorun evinin yıkılmasına engel olmaya çalışıyordu. İsrailli buldozer şoförü herkesin gözleri önünde çelikten canavarı üzerine sürdü önce ileri sonra geriye üzerinden geçti. Arkadaşları tarafından hastaneye ulaştırıldığında Rachel ölmüştü.

Henüz 23 yaşında, kocaman adamların henüz keşf edemediği masum ve tertemiz bir yüreğe sahipti. Ülkesinin vicdanıydı o, kaybedenlerin, yıllardır kaybetmeye mahkûm edilenlerin safında çıktı son yolculuğuna... Hiç tanımadığı, istese hiç de tanımayacağı, "bana ne…" deyip geçebileceği insanların, acılarına sırt çevirebileceği insanların yanında olmak için gerdi göğsünü tanklara... O, insanlığın ve insanlığımızın vicdanıydı, sesiydi…(Gofrm)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder