28 Ağustos 2010

Minik Çizerler Çizgi Roman Müzesini Gezdiler!

MİNİK ÇİZERLER ÇİZGİ ROMAN MÜZESİNİ GEZDİLER
Geleceğin çizerleri hocaları Karikatürist İsmail Doğan ve Mizah Yazarı Erdinç Utku gözetiminde, Brüksel Çizgi Roman Müzesi'nde çizginin ustalarının dünyasına heyacanlı bir yolculuk yaptılar.

Kasım ayında 2010-2011 eğitim yılı derslerine başlayacak olan Binfikir Karikatür Okulu'nun geçen dönem öğrencilerinden tatilden dönmüş olanlar hocaları Karikatürist İsmail Doğan ve Mizah Yazarı Erdinç Utku gözetiminde Brüksel Çizgi Roman Müzesi'ni gezdiler. Geçen yıl çalışmalarını “Dostluk ve Hoşgörü Karikatürleri” sergisinde toplayan Binfikir Karikatür Okulu sergisi Brüksel'de 3 ayrı yerde sergilenmiş ve yoğun ilgi görmüştü.Binfikir Karikatür Okulu'nda 2010-2011 eğitim yılında miniklerin yanında yetişkinlere de karikatür dersleri verilmesi için çalışmalara başlandı.

Hocaları İsmail Doğan ve Erdinç Utku rehberliğinde müzeyi gezen minik çizerler halen müzede devam eden Belçika çizgi romanının öncüleri Franquin, Jijé, Morris ve Will atölyesi sergisi, Moomin sergisi (Tove Jansson'ın rüya dünyası) ve František Skála - Cecil's Quest sergilerini de görme olanağı buldular.

Sanat Köşesi Derneği ve Binfikir tarafından organize edilen etkinlikte geleceğin çizerleri çizginin ustalarının dünyasına heyacanlı bir yolculuk yaptılar. Binfikir Karikatür Okulu'nda yeni dönemde bu tür etkinliklere de yer verileceği öğrenildi.

Victor Horta (1906) tarafında tasarlanan usta Art Nouveau yapıtlarından sayılan bir binada hizmet veren Çizgi Roman Müzesi'nde 4000 metrekareden fazla bir alanda çizgi romanla ilgili her şeyi biraraya getiriryor. Çizgi romanın başlangıç yıllarından günümüzdeki son gelişmelere varan bir yelpazede çizgi ile ilgili örnekleri görmek mümkün. Müzede çizgi roman yapma tekniği, ilk çizgi roman dergileri, gazetelerde ilk yayınlanan çizgi roman örnekleri, 3 boyutlu çizgi roman kahramanları v.b. çalışmalar sergileniyor. Müzeyi her yıl 200000'den fazla çizgi roman meraklısı ziyaret ediyor.

Belçika yayıncılık sektörü cirosunun yüzde 80’i çizgi romandan oluşuyor. Belçika çizgi romanının neredeyse tüm karar merkezleri Brüksel’de toplanmış durumda. Brüksel, Tenten ve Spirou’nun anavatanı. Hergé ve Franquin Brükselli. Bu iki çizerin çevresinde haftalık Spirou/Robbedoes ve Tintin/Kuifje çizgi roman dergileri çıkmış. Çizgi romanın altın yıllarının çizerlerini de yine Brüksel ve çevresinde bulmak mümkündü: Jijé (Blondie & Blinkie), Edgar P. Jacobs (Blake & Mortimer), Jacques Martin (Alix), Roba (Bollie & Billie), Morris (Red Kit), Peyo (Şirinler). Bu, günümüz için de geçerli: Midam (Kid Paddle), Tome ve Janry (Küçük Spiru), Yslaire (Samber) veya François Schuiten (Karanlık Şehirler).

Brüksel Sint-Gillis Saint-Luc Enstitüsü dünyada ilk kez 1968 yılında çizgi roman bölümünü açtı. Brüksel genç yetenekler için hâlâ bir üreme alanı. Frémok, La 5e Couche ve L’Employé du Moi gibi yayınevleri bağımsız çizgi romanın ayakta kalması için yaşamsal öneme sahip.

700 çizgi romancı ile Belçika kilometrekare başına en çok çizgi romancının düştüğü ülke. Belçika'da çizgi roman yaşamın ayrılmaz bir parçası. Tenten, Şirinler, Red Kit, Suske en Wiske / Bob et Bobette, Spirou, Quick en Flupke / Quick et Flupke, Michel Vaillant, Le Chat, Nero, Spirou ve Şapşal Gazi, Blake ve Mortimer, Asteriks Kleine Robbe / Petit Spirou (Küçük Spiru), gibi kahramnalarla Avrupa çizgi romanının kalbi, Brüksel'de atıyor. (Binfikir)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder