10 Eylül 2010

Athanasios Efthimiadis'in Çizgisiyle İstanbul!

Sevgili Murat,
Sen de çok naziksin. Teşekkür ederim.
Ve madem ki okur ve blog ziyaretcilerine benden bahsettin , "İstanbullu" sıfatımı asla kaybetmeyecek biri olarak, onlara "büyük sevgilimiz" için çizdigim karikatürü gönderiyorum. Sathi olarak bakılınca, karikatürde sadece “âmâ bastonu yordamiyla, sezmeye (!) çalıştığı manzaradan gözleri kamaşan (!) bir âmâ“ esprisi göze çarpıyor.
Oysa karikatürü tam olarak algılamak ve yorumlamak için şu iki malumata vakıf olmak icab ediyor:

- Biri, bugünkü (eski) İstanbul'a ilk yerleşim efsanelerine göre , Byzas önderligindeki Megara’liların kendilerinden önce o bölgeye gelmiş olan, ancak Asya yakasındaki bugünkü Kadıköy olan Khalkedon’a yerleşmiş Khalkedon’lulara "kör", Khalkedon’a da “körler ülkesi“ veya “körler diyari /beldesi” dedikleridir. (Zaten, efsaneye göre , şehrin kurucusu Byzas‘in , Megara’dan hareket etmeden önce, Delfi kahinlerinden aldığı kehanet, kuracagi sehrin “körler ülkesi “nin karşısında olacağını söylüyordu)

-Diğeri ise, her bilinçli Istanbullu için , dünyanin en güzel “tablosu” nun, en sihirli ve kutsal görüntüsünün , gün batımında, Çamlıca tepesinden veya olmasa onun batı eteklerinden yani Üsküdar, Harem, Kadiköy (veya Adalar /Kadiköy vapurundan) den görünen İstanbul'un muhteşem silüetinin olduğudur.
Tekrar iyi bayramlar, sevgili Murat

Athanasios Efthimiadis (Tanaş)
nasos_e@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder