06 Kasım 2011

2. Yılmaz Güney Uluslararası Karikatür Yarışması (15 Şubat 2012)

2. YILMAZ GÜNEY KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ “2. ULUSLAR ARASI KARİKATÜR YARIŞMASI”

Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi tarafından organize edilen “2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali” kapsamında sinema, tiyatro, öykü, şiir ve fotoğraf yarışmalarının yanı sıra “2. Uluslar arası Karikatür Yarışması” da gerçekleştirilecektir. Festival kapsamında yapılacak bu yarışmalarda; birbirini geçme, öne çıkma gibi rekabetçi bir anlayış değil; farklı renk ve güzellikleri, farklı düşünce ve sanat anlayışlarını bir araya getiren ve insanlarla paylaşan bir anlayış hedeflenmektedir. Onun için amaç yarıştırmak ve “ödül” vermek değil; güzel olanın gelişimine katkı sunabilmek ve teşvik edebilmektir.
1- Yarışma amatör ve profesyonel bütün dünya sanatçılarına açıktır.
2- Yarışma iki dalda yapılacaktır.
a)- “Sinema konulu karikatürler”
b)- “Yılmaz Güney portre karikatürleri”
(Yılmaz Güney hakkında bilgi ve Yılmaz Güney fotoğrafları için;
http://www.yilmazguneyksf.org/index.php?option=com_content&view=article&id=392&Itemid=97
adresinden yararlanılabilir…)
3- Yarışmaya katılacak eserlerde teknik serbesttir. Eserler daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış olmalıdır. Katılan karikatürlerde Yılmaz Güney sinemasında somutlaşan ve zaten karikatürün özünde de bulunan toplumcu, ilerici, eleştirel, gerçekçi ve yenilikçi değerler -öz-biçim niteliği bağlamında- özellikle dikkate alınacaktır.
4- Katılımcılar istedikleri sayıda eser gönderebilirler. Ancak bir çizere birden fazla ödül verilmez.
5- Gönderilecek karikatürler en fazla A3 (29,7 cm x 42 cm) boyutunda, 300 dpi çözünürlüğünde ve jpg formatında olmalıdır.
6- Yarışmaya katılacak eserler 15 Şubat 2012 tarihine kadar e-posta yoluyla;
karikatur.yilmazguneyksf@gmail.com
adresine gönderilmelidir.
7- Eserler gönderilirken e-mailin konu kısmına hangi dalda katıldığı; “sinema” veya “portre karikatür” olarak belirtilmelidir. Eserlerle birlikte bütün sanatçılar adını, posta adresini, telefonunu, e-mail adresini, kısa özgeçmişini ve bir adet fotoğrafını da word dosyası olarak göndermelidirler. 18 Yaşından küçük çizerler (“Umut veren genç çizer ödülü” verileceğinden) yaşlarını mutlaka belirtmelidirler.
8- Ödül alan ve sergilenmeye değer görülen karikatürler bir albümde yayımlanacak ve bu albüm eser sahiplerine gönderilecektir.
9- Yarışmanın sergisi Mart ayı içinde İstanbul’un değişik mekanlarında açılacak, ödül töreni de yine İstanbul’da festivalin final gecesinde 31 Mart 2012 tarihinde gerçekleştirilecektir. Törene katılamayanların ödülleri adreslerine gönderilecektir.
10- Değerlendirme sonucunda; karikatür ve portre karikatür dallarında ayrı ayrı olmak üzere 4’er karikatüriste “Yılmaz Güney Onur Ödülü” verilecektir. Ayrıca cezaevlerinden katılan iki çizere “Yılmaz Güney Özgürlük Ödülü”, 18 yaşından küçük iki çizere, “Umut Veren Genç Çizer Ödülü” ve bir çizere de “Seçici Kurul Özel Ödülü” verilecektir.
12- Seçici kurulda; karikatür sanatçıları Paolo Dalponte (İtalya), Elena María Ospina Mejía (İspanya), Canol Kocagöz (Türkiye), Musa Gümüş (Türkiye), Kamil Yavuz (Türkiye) ve Aşkın Ayrancıoğlu (Türkiye) bulunmaktadır.
13- Yarışmaya katılan karikatürler, düzenleyen kurumun arşivinde kalacak afiş, takvim, broşür, dergi, gazete vb. organlarda yayımlanabilecektir. Bunun karşılığında eseri yayımlanan sanatçıya o yayından gönderilecektir.
14- Yarışmaya katılan karikatüristler yukarıdaki koşulları kabul etmiş sayılırlar.
* Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali ve yarışmalarla ilgili genel bilgiler
http://www.yilmazguneyksf.org/
adresinden öğrenilebilir.
* Eserleriyle festivali güzelleştirecek, katkıda bulunacak olan tüm karikatür sanatçılarına teşekkürler, başarılar…

Aşkın Ayrancıoğlu
aayrancioglu@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder