19 Nisan 2012

"Alman Çizerlerle​r Gözüyle Gurbetçi Türkler" Sergisinde​n İzlenimler​!

Alman çizerlerler gözüyle gurbetçi Türkler sergisinden izlenimler...

Vatandaşların akınına uğrayan sergi, Dortmund ve Brüksel'de de açılacak...

(Halim Utlu) Ankara- Türklerin Alman medyasında, başka hiç bir göçmen grupla karşılaştırılmayacak kadar özel bir yere sahip oldukları,"50 Yıl - 50 Karikatür: Alman Karikatüristlerin Gözüyle Türkler“ sergisinde, bir kere daha ortaya çıktı. Almanya'nın seçkin gazete ve dergilerinde yayımlanan çeşitli 50 karikatürden oluşan ilginç sergi, Ankara Alman Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu. Sergi,vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor..

Türklerin, çalışmak için Almanya'ya göçünün 50. yılı dolayısıyla, Ankara Goethe-Institut,T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) ve Konrad-Adenauer-Stiftung‘un işbirliği ile düzenlenen serginin açılışından önce, davetlilere sergi hakkında bilgiler verildi.

"Serginin bizi provakate etmesini istiyorum"
Alman Kültür Merkezi Müdürü, 50.yıl ile ilgili düzenledikleri çeşitli etkinlikleri anlatarak, en son 19 sanatçı ile Cernmodern'de sergi açtıklarını söylerken, Konrad-Adenauer Vakfı Başkanı, serginin çok anlamlı ve espri yüklü olduğunu belirterek"Bu serginin bizi provakate etmesini istiyorum" dedi.
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof.Dr Gökhan Çetinsaya ise, Doç.Dr.Erdoğan'ın fakülteden arkadaşı olduğunu, göç konusunda güzel çalışmalar yaptığını ve bunları takip ederek YÖK olarak da ilgilendiklerini ve desteklediklerini, yurtdışındaki Türkler konusunun her yönüyle incelenmesi ve araştırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Projesi olan kurum ve kişilere destek
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç da, iki yıllık kurum olmalarına rağmen, göçün 50. yılı dolayısıyla yaptıkları değişik çalışma ve projeler hakkında kısa bilgi vererek, bu konuda projesi olan kurum ve kişilere de destek olduklarını, kurum olarak çok yoğun çalıştıklarını belirterek, sözü Erdoğan'a verdi.

50 karikatür, en seçilmiş ve en özelleri
Doç.Dr.Erdoğan"Almanya'da, Almanlardan sonra en çok karikatürleri çizilen millet Türklerdir. Avrupa'da en çok cami Almanya'da. 3.000 civarında.. Ayrıca, gelenek görenek ve kültür farklılığı da var. Dolayısıyla,yüzlerce karikatür üretilmiş. Hazırladığımız ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından bastırılarak sizlere verilen yayındaki 50 karikatür, en seçilmiş ve en özelleridir. 20 yıldır karikatür araştırmacısı olarak karikatür topluyorum. Alman karikatüristler, bu 50 yıllık hikayeyi nasıl görüyor, onu ele almaya çalıştık. Bu konularla ilgili olarak hazırladığım bir kaç yayın da baskı aşamasına geldi." dedi.

Yabancı düşmanlığı hep ön planda
Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın geçen yıl ''Almanya'ya Göçün 50. Yılı'' dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında hazırlanan çalışmada, Almanya’da yaşayan Türklerin değişik dönemlerdeki yaşam biçimleri, değişik çizerlerin çizgileri ile anlatılıyor.
Özellikle son dönemdeki Türkiye-AB ilişkileri 11 Eylül sonrası gelişmelere bağlı olarak yoğunlaşan yabancı düşmanlığı, öz kültür, vatandaşlık testi ve çifte vatandaslık gibi ayımcılık politikaları, göçmenler üzerinden yapılan siyasi tartışmalar, bu karikatürlerde geniş yer buluyor.
Sergi, Alman karikatüristler tarafından Almanya'da 50. yılını dolduran Türkler ile ilgili çizilen ve Alman gazetelerinde yer alan çalışmalardan oluşuyor. Karikatüristlerin çalışmalarında çoğunlukla kendi politikacılarını, kendi toplumlarını eleştirdikleri sergide,ciddi biçimde Türklerden yana tavır koydukları görülüyor. Sergide yer alan karikatürlerden bazıları şöyle:

''Peki bugün ne öğrendin?''
Elinde Türkiye ve Almanya bayrakları tutan bir Türk, televizyonda Mesut Özil'in oynadığı futbol maçını seyrederken, yanında oturan Alman'a, ''İslam Almanya'nın bir parçasıdır'' diyor. Alman da ''Ama eğer Almanya kazanırsa'' yanıtını veriyor.
Elinde döner ekmek bulunan bir Alman'ın sözleri şöyle: ''Ne istediklerini bilmiyorum- Tabii ki İslam bu ülkenin bir parçası. Ben en az haftada bir Abdullah'tan dönerimi alıyorum.''
Diğer bir karikatürde de okuldan gelen Türk öğrenci, evde yemek pişiren annesinin ''Peki bugün ne öğrendin-'' sorusuna, ''Buraya ait olmadığımı'' yanıtını veriyor.
Daha önce Berlin ve İstanbul'da izlenime sunulan sergi, Dortmund ve Brüksel'de de açılacak. Vatandaşların akınına uğrayan sergi,28 Nisan tarihine kadar görülebilecek..


Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset
Araştırmaları Merkezi (HÜGO) nedir, ne yapar?
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HÜGO), dünyanın her geçen gün daha da önemli bir gündem maddesi haline gelen göç, özel olarak da ulus-aşırı göçler konusunda çalışmalar yapıyor. Bu çerçevede sayıları 6 milyonu aşan yurtdışında yaşayan Türkler, en önemli çalışma alanı olarak tespit edilmiş.

Yurtdışında yaşayan Türklerin 5 milyonunun Avrupa'da, 3 milyonunun da Almanya'da yaşadığı biliniyor. HÜGO'nun çalışmaları da yarım asırlık bir geçmişe sahip olan ve artık kalıcılık kazanan göçmen Türkler konusuna yoğunlaşıyor.

HÜGO, geniş ve farklı disiplinlerden gelen ekibi ile yurtdışındaki Türklerle ilgili uyum, medya, kimlik, Avrupalılaşma, İslam-İslamafobi, imaj, siyaset, sivil toplum, ekonomik faaliyetler, güvenlik, ayrımcılık, din, dil, demografik gelişimler vb önemli alan ve temalarda kamuoyu araştırmaları yapmayı, raporlar hazırlamayı, panel-sempozyum-kongreler düzenlemeyi, sergiler, TV programları vb etkinliklerde yer almayı hedefliyor.

Halim Utlu
halutlu@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder