13 Haziran 2012

7. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali (01 Ekim 2012)

7. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali

Konu: “FELSEFE”

7 Kasım – 30 Kasım 2012, Eskişehir, Türkiye

Değerli Karikatürist Dostumuz,

Geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da düzenlediğimiz Karma konulu ilk festival(1997), “Doğu - Batı” konulu 2. Festival(2000), “Su ve Yaşam” temalı 3. Festival(2003), “Küresel Isınma” konulu 4. Festival(2005), “Kültürlerarası Hoşgörü” konulu 5. Festival(2007), Enerji“ konulu 6. Festival(2009) dünyanın çeşitli yerlerinden karikatüristlerin katılımıyla gerçekleştirildi. (Toplam ortalama 30 ülkeden, 431 karikatürist, 1209 eser) Bu yıl ise festival Türkiye’nin kültür başkenti olarak geçen Eskişehir’de gerçekleşecek. 7. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali adını alacak bu festival önceki yıllarda olduğu gibi Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği tarafından düzenlenecek. Ancak bu yıl dünya çapındaki üniversitelerden biri olan Anadolu Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Eğitim Karikatürleri Müzesi bu festivalde paydaş olarak yer alacak, festivale önemli katkılar sağlayacaktır.

Bu yıl yedincisini düzenlediğimiz Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali’nin konusu da, “Felsefe” olarak seçildi.
Philosophia yani “Bilgeliğe duyulan aşk” anlamına gelen felsefe;
Bugün zihinsel bazı ipleri çözme ve bağlama gibi spekülatif bir beyin jimnastiğine indirgenmiş olsa da, “bilgelik” kavramının tanımı gereği teori ve pratiğin el ele yürüdüğü bir alandır.
Çünkü bilgelik doğru bilginin doğrultusunda, insanı ve toplumları erdemli ve iyi olana yönelten tecrübelere denk düşer. Bu yönüyle felsefe sanıldığının tersine, yaşama sanatı olarak düşünce, duygu ve eylemin biraradalığına vurgu yapar. İnsanın kendini ve çevresini tanıması yoluyla yaşam boyu öğrenme çerçevesinde, felsefe çalışan veya filozof olan kişi öğrendiklerini uygulayan, günümüz çevre ve insan sorunlarına duyarsız kalmayan, sorunların değil çözümün bir parçası olmayı seçen bir birey olacaktır.
Bu anlamda felsefe fildişi kulelerden aşağıyı seyretmek değil, hümanist değerleri ve duyarlılığı yitirmeden, aşk sebebiyle bilfiil çalışmak anlamına gelir.
Çağlar boyunca “Klasik Tarz Felsefe Okulu Geleneği”nin de üzerinde durduğu bu değerleri ve anlayışı örnek alan derneğimiz; felsefenin bu gerçek anlamını AKTİFFELSEFE sloganıyla ifade ediyor ve profesyonel gönüllülük bilinciyle gerçekleştirdiği pek çok alandaki etkinliklerle hayata aktarıyor. Bu nedenle daha önce 6 kez gerçekleştirdiğimiz karikatür festivalimizin bu yılki konusunu “ FELSEFE” olarak belirledik. Aynı zamanda 20 Kasım 2012 Dünya Felsefe Günü olarak kutlanacaktır. Bu kutlamalar kapsamında “Felsefe” konulu sergimizin ziyaretleri olacaktır.

Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği olarak, tüm karikatüristlerin Felsefe konusu hakkındaki değişik yorumlarını bekliyoruz.

Bu festivalde sergilenecek eserler daha sonra, Türkiye’de Eskişehir, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Van, Bursa, İzmit, Mersin, Aydın, Manisa illerindeki şubeler ve Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’nin yurtdışında işbirliği yaptığı diğer kuruluşlar tarafından düzenlenen organizasyonlar aracılığı ile sergilenerek, sanatseverlerin ilgisine sunulacaktır. Anadolu Üniversitesi ve Eğitim Karikatürleri Müzesi de işbirliği yaptığı uluslararası karikatür müzelerinde eserleri sergileyebilecektir.

07 Kasım - 30 Kasım 2012’de Eskişehir‘de düzenlenecek 7.Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali‘ne sizi de değerli eserlerinizle katılmaya davet ediyoruz.

FESTİVAL İÇERİĞİ VE ETKİNLİKLER:

1) SERGİLER: 07 Kasım - 30 Kasım 2012 tarihinde Karikatür Festivali’ne konu olan “Felsefe” ile ilgili sergiler düzenlenecek. Festival sergimize, önceki festivallerde olduğu gibi dünyanın önde gelen 200’den fazla karikatüristin katılması bekleniyor.
2) PANEL: Sanat, bilim ve felsefe alanlarında davetlilerin katılımı ile “Felsefe” konulu bir sempozyum gerçekleştirilerek, aynı tema üzerinde disiplinler arası bir çalışma imkanı yaratılıyor.
3) KONSER: AFMA müzik grubunun konseri geçekleşecektir.
4) DANS GÖSTERİSİ: Platon’un Mağara Mitosu’nu konu alan bir modern dans gösterisi yapılacaktır.

PROGRAM:

7 Kasım 2012, Çarşamba
17.30 Sergi Açılışı, Eğitim Karikatürleri Müzesi
19.00 AFMA Konseri, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Binası
19.30 Modern Dans Gösterisi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Binası
19.45 Panel, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Binası, Kırmızı Salon

KATILIM KOŞULLARI:

KONU
1. Serginin konusu “Felsefe”dir. Bu tema dışında kalan eserler, festivale ve sergiye katılamaz. Bu konuda söz hakkı Düzenleme Kurulu’na aittir. Düzenleme Kurulu karikatürist Tan Oral başkanlığında çalışmaktadır.

TEKNİK
1. Teknik Serbesttir. Siyah - beyaz veya renkli olabilir.
2. Boyut A4 veya A3 ebatıdır.

GÖNDERİM ŞEKLİ (3 ŞEKİLDE MÜMKÜNDÜR)
1. E-mail ile:
E-mail ile gönderilecek eserler 300 dpi çözünürlükte taranmalı ve JPEG formatında 7.intcartoonfest@gmail.com adresine gönderilmelidir. (En fazla 2 MB) Eserlere bir isim verilmelidir. Ör: sanatçıadsoyad_ülkeismi.jpeg Ekteki katılım formu doldurulup geri gönderilmelidir.
2. Posta ile:
Posta ile gönderilecekse paspartu ve çerçeve yapılmamalıdır.
Ekteki katılım formu doldurulup geri gönderilmelidir.
Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği Işıklar Mah. Gültuğrul Sok. No:6 26120
Eskişehir - Türkiye adresine gönderilmelidir.
3. Web sitesine yükleme ile (http://cartoonistfest.org/ )
Web sitesine yüklenecek eserler 300 dpi çözünürlükte taranmalı ve JPEG formatında yüklenmelidir. (En fazla 2 MB) Eserlere bir isim verilmelidir. Ör: sanatçıadsoyad_ülkeismi.jpeg
4. Sergiye bir veya birden fazla eserle katılınabilinir.

ESERLERİN GERİ GÖNDERİMİ
1. Eserler Yeni Yüksektepe Uluslararası Karikatür Festivali arşivine ve Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi arşivine alınacak, geri gönderilmeyecektir. (Geri gönderim isteniyorsa özel bir not ile belirtilmelidir. )

ESERLERİN KULLANIM HAKLARI
1) Eserlerin her türlü kullanım hakkı, ticari amaç güdülmemesi kaydıyla Yeni Yüksektepe Kültür Derneği'ne ve 7. Festivale katkıda bulunacak Anadolu Üniversitesi‘ne aittir. Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, eserleri yurtiçi ve yurtdışında yayınlayabilir, sergileyebilir, kitap, katalog, dergi vb. yayınlarında kullanabilir, yurtiçi ya da yurtdışında faaliyet gösteren başka bir derneğe ticari amaç gütmeksizin yayınlanma veya sergilenme amacıyla gönderebilir. Anadolu Üniversitesi eserleri eğitim amaçlı olarak dersler ve ders kitaplarında ve TRT Okul kanalında kullanabilir. Karikatüristin de tüm yayın ve mali hakları kendisinde saklıdır. Sergilenen karikatürler, bir festival kitapçığında toplanacak ve bu kitapçık ve basında çıkan haberler Yeni Yüksektepe Kültür Derneği web sayfasında (http://cartoonistfest.org/ ) yayınlanacaktır.

ZAMANLAMA
1. Eserlerin Karikatür Festivali Düzenleme Kuruluna ulaşması gereken son tarih 1 Ekim 2012’dir.

AKTİFFELSEFE - YENİ YÜKSEKTEPE KÜLTÜR DERNEĞİ NEDİR?

AKTİFFELSEFE - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği,1989 yılında kurulmuş, kazanç amacı gütmeyen siyasi ve dini bir nitelik taşımayan, gönüllülerden oluşan felsefi - kültürel bir harekettir.

Gerçekleştirilen kamu yararına faaliyetler ile topluma yardımda, kültürel etkinlikler ile kültür dünyasına katkıda, GEA arama - kurtarma faaliyetleri ile acil durumlarda ihtiyacı olanlara ve ekoloji faaliyetleri ile doğaya destekte bulunan Yeni Yüksektepe, tüm faaliyetlerini evrensel olan ilkeler doğrultusunda gerçekleştiriyor:

• Farklı inançlar, toplumlar ve sosyal durumlardaki insanların doğa ve aktif - felsefi bir birlik ideali ile bütünleşmelerini sağlamak.
• Sanatların, bilimlerin, inançların ve felsefenin karşılaştırmalı incelenmesiyle bütünsel bir bakışı sağlamak.
• İnsanın kapasitesini geliştirmesi için kendini ve doğayı tanımasını ve doğa ile bütünleşmesini sağlamak.

İlginiz için teşekkür eder, konuyla ilgili sürekli iletişim halinde olabilmeyi dileriz.

Saygılarımızla,

Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği
Eskişehir Şubesi
Halkla İlişkiler Birimi

Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği
Işıklar Mah. Gültuğrul Sok. No:6
26120 Eskişehir - TURKEY
tel: +90 222 220 51 66
e-mail: eskisehir@aktiffelsefe.org
web: http://cartoonistfest.org/

Sorularınız için e-posta gönderebilirsiniz.

Katılım formu için TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder