14 Kasım 2012

Fransız - Belçikalı ve Türk Çizgi Romanlarına Çapraz Bakış Sergisi!


Fransız - Belçikalı ve Türk Çizgi Romanlarına Çapraz Bakış Sergisi!
(Ankara) "Fransız-Belçikalı ve Türk Çizgi Romanlarına Çapraz Bakış" adlı ilginç sergi, Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin (ÇSM) ev sahipliğinde Başkent'li sanatseverler ile buluştu.
Küratörlüğünü Sabıne Buchmann’ın üstlendiği "Fransız-Belçikalı ve Türk Çizgi Romanlarına Çapraz Bakış" temalı sergide, konusu Türkiye ve Türk insanı olan Frankofen çizgi romanından 40’a yakın örnek yer alıyor.16 Kasım’a kadar gezilebilecek sergiye, sanatseverler ilgi gösterirken, uzun zamandır Belçika’da yaşayan Mehmet Kuşcuoğlu da sergiyi gezenler arasında yer aldı.. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni 1975'de bitirdikten 3 yıl sonra Belçika’ya göç eden Kuşcuoğlu, sergide yer alan çizgi romanların yabancı sanatçılar gözüyle Türkiye’yi çok sahici bir şekilde anlattığını ifade ettti.


Mizah ve samimiyet ön planda
Türkiye Fransız Kültür Merkezi’nin koordinatörlüğünde gerçekleşen sergide,grafik ve estetik niteliklerin ötesine tanıklık eden çizgi romanlarda, genellikle mizah ve samimiyet unsurları ön plana çıkarken, birbirini tanımayan milletlerin birbirlerini nasıl gördükleri ve nasıl algıladıkları olgusu işleniyor.
Sergiyle, halklar arasındaki ilişkilerin zaman içerisinde ne şekilde geliştiği veya gerilediği sorgulanırken, Osmanlı'dan günümüze yaşadığımız coğrafyaya ışık tutuluyor ve mercek altına alınıyor. (Halim Utlu)