14 Nisan 2013

"Avrupa’da Göç, İslam ve Çok Kültürlülü​k” Konulu Sempozyum ve Karikatür Sergisi!


"Avrupa’da Göç, İslam ve Çok Kültürlülü​k” Konulu Sempozyum ve Karikatür Sergisi!
Cumhurbaşkanlığı himayesinde Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi - HUGO- ( Doç. Dr. Murat Erdoğan başkanlığında ) tarafından TBMM AB Uyum Komisyonu, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi (OCIS), UNESCO, Uluslararası Göç Örgütü (IOM), EMİSCO (Sosyal Çeşitlilik İçin Avrupa Müslümanları İnisiyatifi) , Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (Duisburg-Essen Üniversitesi) ve toonpool.com işbirliği ile gerçekleştirilen " Avrupa’da Göç, İslam ve Çok kültürlülük” konulu sempozyum için 11-12 Nisan tarihlerinde 6 karikatüristle birlikte Ankara'da idim.


Almanya'dan toonpool.com kurucusu ve yöneticisi Bernd Pohlenz, ve yine toonpool.com üyelerinden oluşan tanınmış sanatçılar Klaus Stuttmann, Thomas Plassmann, Til Mette, Çin'den katılan Portekizli sanatçı Rodrigo De Matos konuşmacılar arasında, yine Almanya'dan Markus Bülow katılımcı sanatçılar arasındaydı. Etkinlikler JW Marriott Otelde yapıldı.


Açılış Konuşmalarını Rektör A.Murat Tuncer, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Farhan Ahmad NIZAMI, Almanya eski Federal Meclis Başkanı Rita Süssmuth, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Beşir ATALAY ve Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL yaptı ve hemen ardından Göç, Göçmen, İslam, İslamafobi, Çok kültürlülük konularında Alman karikatürcüler tarafından çizilmiş, Alman basınında yayınlanmış anlamlı ve düşündürücü karikatürlerden oluşan ve 2012 şubat ayında İstanbul’da da izleyiciye sunulan serginin açılışı yine Abdullah Gül tarafından yapıldı.


İkinci gün, farklı ülkelerden, farklı meslek grupları ve farklı görüşlere sahip konuşmacıların ilginç ve eğlenceli konuşmaları ile doluydu.
Karikatürde ifade özgürlüğü, islam, islamafobi, Göç-göçmen konuları üzerine konuşan karikatüristler grubu içinde Salih Memecan da yer aldı. İzleyicilerden sorular bölümünde kendisini yakalamışken, karikatürün "muhalif" olması gerektiği ve nedenlerinin altını çizerek o hayati soruyu sormadan geçemedim. :)
Yerli ve yabancı siyasetçilerin, bilim adamlarının ve farklı meslek gruplarından kişilerin de davetli olduğu sempozyumda pek çok önemli kişi ile tanışmak benim için büyük bir tecrübe oldu.

Menekşe Çam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder