16 Kasım 2013

Geçmişte Bugüne Kadın Karikatüristler Sergisi!


GEÇMİŞTEN BUGÜNE “KADIN KARİKATÜRİSLER”
Karabağlar Belediyesi, kültür ve sanat etkinlikleriyle fark yaratmayı sürdürüyor. Karikatürist, Yazar Sezer Odabaşoğlu’nun hazırladığı “Kadın Karikartüristlerimiz Sergisi”, Karabağlar Belediyesi’nin Çalıkuşu Sergi Salonu’nda açıldı. 


Geçmişten günümüze kadın karikatüristlerin eserlerini ve özgeçmişlerini, İzmirli sanatseverlerle buluşturan sergi, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. 74 kadın karikatüristin porte karikatür, özgeçmiş ve karikatür örneklerinden oluşan serginin açılışını, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm yaptı.  Başkan Kürüm’ün eşi Fatma Kürüm ile birlikte katıldığı sergi açılışında, Sezer Odabaşoğlu, Mustafa Yıldız, Betigül Umuroğlu ve Menekşe Çam birer konuşma yaptılar. Başta kadın karikatüristler olmak üzere İzmirli çizerlerde sergi açılışında hazır bulundu. 


Yıllardır karikatürcülerin eserlerinden oluşan bir arşiv oluşturma çalışmaları yürüten Odabaşı’nı kutlayan Kürüm, “Karabağlar Belediyesi ilklere öncülük ediyor. Bu sergi de alanında ilk kez Karabağlar’da açıldı. İzmirli ve Egeli sanatseverleri bir araya getiriyoruz. Sergide geçmişten günümüze kadın karikatüristlerin eserlerinden örnekler burada yer alıyor ve karikatür tarihine de bir pencere açıyor” diye konuştu. 


Serginin 29 Kasım 2013 tarihine kadar gezilebileceğini belirten Odabaşoğlu ise karikatür sanatına kadınların farklı bakış açıları ile katkılar yaptığını belirtti. Odabaşoğlu, “Ülkemizde Tanzimat Dönemi’nden bugüne kadar iniş ve çıkışlarıyla kendini gösteren, mizahın çizgiyle yapıldığı sanat biçimi olan karikatürün hep bir eksiği vardır. Türkiye karikatür tarihinde ilk kadın çizerden söz edebilmek için 1914 yılına uzanmak gerekir. Çizgiye farklı bir bakış getiren, teknikte de çok başarılı olan kadın karikatürcülerin, diğer sanat dallarında, meslek gruplarında ve her alanda olduğu gibi sayıları oldukça azdır. Bunun nedenlerini de, sıralamakla bitmeyecek kadar çoktur. Geçmişten günümüze geçen süreçte yaşanan bu serüvende kadın karikatüristlerin eserlerini, sanatseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.


Sergiden


Mustafa Yıldız'la TRT Röportaj yaparken.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder