23 Mayıs 2014

İZMİR’DEN KARİKATÜRLÜ HABERLER!..


İZMİR’DEN KARİKATÜRLÜ HABERLER

“ÖZEL” KARİKATÜRLER
Müzeler Haftası nedeniyle Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi hafta boyu birçok etkinliğe imza attı. Bunların içinde en anlamlı olanı Özel İzmir Alsancak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Öğrencileri ile yapılan atölye çalışması oldu.


 Hayatlarında ilk karikatürlerini çizen öğrenciler, mizah ve çizginin büyülü dünyasına ilk adımlarını attılar. 


Müzenin karikatür eğitmeni Mustafa Yıldız ile yaptıkları çalışmadan çok keyif aldıklarını belirten öğrenciler, önümüzdeki aylarda tekrar buluşmak üzere sözleştiler.


UZKINAY SERGİSİ AÇILDI
12 yıl önce yitirdiğimiz Erdoğan Daniel Uzkunay Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Mimarlık Merkezinde açıldı. Çizerin 40 orijinal karikatürünün bulunduğu sergi 30 Mayıs 2014 tarihine kadar görülebilir.


Erdoğan Daniel Uzkınay Kimdir?
7 Ekim 1927 tarihinde İstanbul- Üsküdar’da dünyaya gelmiştir. Babası Fuat Uzkınay Türkiye’nin ilk sinema kameramanıdır.
Liseyi bitirdikten sonra hukuk ve tıp öğrenimine başlamış, bir süre sonra ise heykel tıraşlık ve grafik sanatlarına yönelmiştir.
1952 yılında Almanya’ya gelerek, 1953/ 54 yıllarında Stuttgart Yüksek Teknik Okulu’nda “Mimarlık Eğitimi” almıştır. Daha sonra ayni yüksek okul’un Mimarlık Bölümü’nde asistan olarak çalışmış ve birçok tasarıyı gerçekleştirmiştir.


Bu süre içersinde ayrıca, bazı yayın evlerine çeşitli çizim ve karikatürler yapmıştır. 1972 yılında Berlin’e taşınmış ve burada sanatsal nitelikli birçok mimari proje geliştirmiştir.
Berlin’de olduğu dönemde de birçok konuyla ilgili görüşlerini karikatürlerine yansıtmış, bu zaman dilimi içinde yeni ve kendine özgü mizahı yaratmıştır.
Erdoğan Daniel Uzkınay 22 Mart 2002 tarihinde Berlin’de ölmüş, cenazesi İstanbul’a getirilip defnedilmiştir.


ODABAŞIOĞLU ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Karikatürist- Yazar Sezer Odabaşıoğlu Neşe ve Karikatür Müzesine konuk oldu. Daha önce sergileri açılan ve Karabağlar Belediyesi tarafından kitaplaştırılan “Kadın Karikatüristlerimiz” konusunda bilgiler verdi.


 Böyle bir çalışma fikrinin nasıl oluştuğunu, bilgi ve belgelere ulaşmada yaşadıklarını dinleyicilerle paylaştı. Müzenin bahçesinde gerçekleşen söyleşide, dostları ve mizahseverler yalnız bırakmadı.


“BARIŞ” İÇİN ÇİZDİLER
Neşe ve Karikatür Müzesi, Karikatür Atölye Öğrencilerinin hazırladı “Barış” Konulu sergi 31 Mayıs 2014’de açılıyor. Göztepe Parkında açılacak sergide, ayrıca canlı performans yapılacak. (Mustafa Yıldız)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder