14 Eylül 2014

Neşe ve Karikatür Müzesi'nde Çifte Sergi!


MÜZEDE ÇİFTE SERGİ

Çizgi ile Fotoğraf Arasında
Türk karikatür sanatının en önemli isimlerinden biri olan Necati Abacı’nın aramızdan ayrılışının üzerinden tam 10 yıl geçti. Ama dostları ve izleyicileri, öğrencileri ve meslektaşları için Necati Abacı hâlâ bir güzel “aura” olarak yaşamaya devam ediyor.
Necati Abacı’ın sanatını yaşatmak için Merih Akoğul, onun unutulmaz fotoğraf karikatürlerinden bir sergi hazırladı. Neşe ve Karikatür Müzesi Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Yıldız ve Necati Abacı’nın Ağabeyi Osman Serhat Abacı’nın girişimleriyle sergiyi İzmir’e taşıdılar. Neşe ve Karikatür Müzesinde 16 Eylül Salı günü açılacak olan sergi 31 Ekim 2014’de kadar sürecek.
Özellikle Sanat İnsanları ve Çizgili Fotoğraflar serileriyle yakından tanınan Necati Abacı, “Çizgi ile Fotoğraf Arasında” adını taşıyan serisiyle, Neşe ve Karikatür Müzesinin, alt salonunu duvarlarında bir kez daha anılıyor.


Necati Abacı (1958 – 2004)
Özgeçmiş
28 Haziran 1958’de, İçel Mut’ta doğdu. Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu, Grafik Bölümü’nden 1981 yılında mezun oldu. 1981-1985 yılları arasında çeşitli reklam ajansları ve yayınevlerinde grafik tasarımcı ve sanat yönetmeni olarak çalıştı.
1985-1990 yılları İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak bulunduğu dönem oldu. Sanatta Yeterlik Doktorası’nı ise 1986 yılında yine aynı üniversiteden aldı.
1990-2000 yılları arasında reklam ajanslarında sanat yönetmeni ve yaratıcı yönetmen olarak çalışmalarını sürdürdü. 2000-2004  yılları arasında Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak çalıştı.        
Birçok ödülü bulunan Necati Abacı’nın ilk karikatürü 1973 yılında Hey Dergisi’nde yayımlandı. Hürriyet Gösteri, Düşün, Güldiken, Adam Öykü, Karikatür, Milliyet Sanat, Temmuz, Diyojen, Sıfır, Çarşaf, Dünya, Bizim English, Beyazperde, Geniş Açı, Posta Kutusu vb. dergi ve gazetelerde çizgileri, desenleri ve yazıları yayımlandı. Ayrıca, tiyatro afişlerinden albüm kapaklarına, amblem ve logotype çalışmalarından kitap kapakları, dergi tasarımları, basın kampanyalarına kadar birçok basılı malzemenin grafik tasarımlarını gerçekleştirdi.
2004 Yılının Temmuz ayında geçirdiği ani bir kalp rahatsızlığı sonucunda İstanbul’da yaşama veda etti.
Abacı’nın “Niçindekiler” adını taşıyan, Karikatürcüler derneği tarafından 2000 yılında basılan bir de kitabı bulunuyor.
Abacı 20’e yakın kişisel sergi açtı, karma sergilere katıldı.


İzmirli Çizerlerden “Barış” Karikatürleri Sergisi
İzmir Karikatürcüler Platformu (İZKAR) tarafından hazırlanan, 30 İzmirli çizerin, 40 karikatüründen oluşan “Barış” karikatürleri Sergisi müzenin üst katında sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
 Her 2 sergi 31 Ekim’e kadar görülebilir.
Sergide yer alan çizerler: Ayten Köse, Aytur Şahinbay, Barış Baklan, Bayram Bağcı, Birol Çün, Cem Çevikayak
Cemalettin Güzeloğlu, Ekrem Kılıç, Eray Özbek, Ercan Baysal, Faruk Soyarat, Hüseyin Alparslan, İlker Nazcan, İsmail Çelebi, Levent Dağaşan, Lütfü Çakın, M. Ali Kaptı, Mehmet Tevlim, Menekşe Çam, Mete Erden, Mustafa Yıldız,
Necat Yalçın, Ömer Çam, Özhan Mercan, Saadet Demir Yalçın, Sadık Pala, Sezer Odabaşıoğlu, Suha Bulut, Tufan Selçuk, Yusuf Akıncı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder