22 Ocak 2019

USTA ÇİZER MUSTAFA ÇAKIRCALI SERGİSİ KARİKATÜR ATÖLYESİ’NDE


USTA ÇİZER MUSTAFA ÇAKIRCALI SERGİSİ KARİKATÜR ATÖLYESİ’NDE

Grafik Tasarımcı, Karikatürist, Gravür ve İllüstrasyon Sanatçısı Mustafa Çakırcalı eserleri Karikatür Atölyesi’nde. Çakırcalı’nın illüstrasyonlarından oluşan sergi 25 Ocak’ta izleyiciyle buluşuyor.

BİR DÖNEMİN BELLEĞİ

Çakırcalı çok küçük yaşlarda başlayan çizgi serüveninde toplumun aşina olduğu bir çok çalışmaya imza atmıştır. Çalışmaları bir dönemin ders kitaplarının kapak resimlerinden iç sayfa resimlerine, reklam filmlerinden hikaye kitaplarına kadar geniş bir çerçeveyi kapsamaktadır. Bilinen çalışmaları arasında bir dönem çocukların çok sevdiği Tonton Ali” okuma serisi, Beşir Göğüş “Türkçe” kitapları, Türk Masalları”, Keloğlan Masalları” serisini ve okul dergilerini sayabiliriz. Türk Masalları” serisindeki çalışmaları ile Unicef” ve Bratislava” çocuk kitabı resimleme yarışmalarında iki kez ödül almış, eserleri dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenmiştir.

HERKESTE BİR ÇALIŞMASI MEVCUT

Çakırcalı 1979 yılında çalışmalarına farklı bir perspektif kazandıracağı Merkez Bankası Banknot Matbaası’nda devam etmiştir. Banknot Matbaası’nda çalıştığı dönem içinde son üç serinin ön ve arka yüz gravür çalışmalarını yapmıştır. Günümüzde kullandığımız 100 ve 200 TL üzerindeki Atatürk gravürleri kendisine aittir.


25 Ocak Cuma günü Saat: 18:30’da açılacak olan sergiye tüm sanatseverler davetlidir.


MUSTAFA ÇAKIRCALI KİMDİR?

1957 Adana doğumludur. Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nden 1979 yılında mezun olmuştur. Eğitimi sırasında Çeşitli Reklam ajanslarında, Hürriyet Gazetesinde ve büyük matbaalarda Ressam, Grafiker ve Karikatürist olarak çalışmıştır. Sanata alaylı olarak başlamış ünlü sanatçılarla çalışarak kendini geliştirmiştir. Alinur Uğurpakkan meslekte ilk hocası olmuş, Ethem Çalışkan, Nehar Tüblek ve Sezgin Burakla kısa süreli çalışmıştır. 1979 yılında Banknot matbaasında Gravür Sanatçısı almak için açılan sınavı birincilikle kazanıp, aynı yıl göreve başlamıştır.

Banknot matbaası eğitim programı ile İtalya’da Roma güzel sanatlar Akademisinden Prf. Terento Cionnini’den Banknot Gravür eğitimi almıştır. Gravür tekniğinde uzun süren çalışma aşamalarını yeni teknoloji ile kısaltarak banknot kalıplarının ülkemizde yapılabilmesine katkıda bulunmuştur. Grafik ve Gravür çalışmalarının yanı sıra, Banknotlarda sahteciliği önleme konularında araştırmalar yapmış, Sahte Banknot Bilirkişi Komisyon Başkanlığı yapmıştır. Merkez Bankası veznedarları öncelikli olmak üzere çeşitli kurumlara banknot ve sahte banknotu tanıma eğitimleri vermiştir. E-7, E-8 ve E-9 serilerinin gravür çalışmalarını yapmıştır. 

Ayrıca, resimlemiş olduğu çok miktarda Çocuk kitabı, İlköğretim ders kitabı ve okul dergileri yayınlanmıştır. Bunların arasından; bir dönem çocukların çok sevdiği Tonton Ali” okuma serisini, Beşir Gögüş “Türkçe” kitaplarını, Türk masalları”, Keloğlan Masalları” serisini ve okul dergilerini sayabiliriz. Türk masalları” serisindeki çalışmaları ile Unicef” ve Bratislava” çocuk kitabı resimleme yarışmalarında iki kez ödül almış, eserleri dünyanın çeşitli ülkelerinde sergilenmiştir. Banknot matbaasından 2012 yılında emekliye ayrılmış olup, kendi ofisinde çalışmaya devam etmektedir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder