24 Ekim 2019

Prof Dr. Halis DOKGÖZ'ün Metafor Karikatür Kitabı Yayınlandı!


 METAFOR KARİKATÜR KİTABI YAYINLANDI

Karikatürist ve Adli tıp uzmanı bir akademisyen olan Prof.Dr. Halis Dokgöz’ün “Metafor” karikatür kitabı yayınlandı. Beşbalık Yayınevi tarafından yayınlanan kitap 16x22 cm tamamı renkli 200 sayfadan oluşuyor.
Dokgöz’ün Çin, Güney Kore, Fransa, İspanya, Almanya, Norveç gibi ülkelerde ödül aldığı ve sergilenen çalışmaları yanında 2016-2018 yılları arasında Hürriyet Gazetesi Çukurova’da Metafor köşesinde günlük olarak yayınlanan karikatürlerinden seçilen karikatürler ve son dönem çizgilerini kapsayan kitapta okuyucuyu metaforlar yoluyla grafik mizah yolculuğuna çağırıyor.
Grafik mizahın öncüleri Turhan Selçuk ve Semih Balcıoğlu gibi ustaların izinde kitapta kullanılan metaforlar bazen karikatürün nesnesi bazen de öznesi halinde karşımıza çıkıyor. Karikatürler daha çok ekosistem, çevre, birey, insan ilişkileri, sistem, tıp, hukuk, insan hakları, çocuk hakları, kadın hakları gibi konuları toplumsal yaşama ilişkin geniş bir perspektiften ele alıyor.
Daha önceden “Güneşin Girmediği Yere” ve “Çizgisel” adında 2 kitabı bulunan Dokgöz’ün bu 3. karikatür kitabı oluyor. Kitap www.akademisyen.com sitesinden ve kitap satan internet portallarından temin edilebilir.

Adres: AKADEMİSYEN YAYINEVİ, BEŞBALIK YAYINEVİ
Halk Sokak No: 5/A Yenişehir / Ankara / Türkiye
Tel : +90 (312) 431 16 33

GSM : +90 (533) 765 23 74










Halis Dokgöz Kimdir?
        Çorum’da doğdu. 1989 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1999’da İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde Adli Tıp ihtisasını tamamladı. Halen Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi (Prof.Dr.) olarak çalışmaktadır.
Karikatüre 1985’de başladı. İlk karikatürü aynı yıl “Kılçık” dergisinde yayınlandı. Daha sonra karikatürleri Gırgır, Limon, Çarşaf, Gümgüm, Akrep, Hallo, ArteFacto, Cumhuriyet, Bulvar, Bizim Gazete, Hürriyet, Milliyet, BirGün, Radikal ve Sabah gibi pek çok gazete ve dergide yayınlandı. Düzenli olarak Kılçık, Tıp Dünyası, Sendrom, Hiç, Fesat, Homur ve Hekim Forumu dergilerine çizdi. Karikatürleri Türkiye dışında Almanya, İspanya, Belçika, Yunanistan, Romanya, Güney Kore, Polonya, İran, Kıbrıs, Portekiz, Kırgızistan, Rusya, Azerbaycan, Hindistan, Güney Kore, Sırbistan ve Çin gibi ülkelerde yayınlandı. Katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalardan çeşitli ödüller aldı. Pek çok ortak ve karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisini 1991’de Ankara’da 2.Tıp Fuarı’nda açtı. Çocuk hakları üzerine çizdiği karikatürlerini pek çok şehirde sergiledi.
1989’da “Güneşin Girmediği Yere” adlı ilk karikatür kitabını yayınladı. 2010 yılında Türk Tabipleri Birliği yayınlarınca “Çizgisel” adında ikinci kitabı yayınlandı. “Çocuk Hakları” ve “Karikatür ve Kadın” konulu uluslararası katılımlı karikatür kitapları yayınladı. Karikatürleri yanında tıbbi illüstrasyonlar da yapmaktadır. 2016-2018 yılları arasında Hürriyet Gazetesi Çukurova’da Metafor köşesinde günlük olarak karikatürleri yayınlandı. Karikatürlerini internet ortamında ve sosyal medya aracılığıyla paylaşmaya devam etmektedir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder