03 Mart 2021

BİR KARİKATÜRÜ ALGILAMADA PSİKOLOJİK ETKİLER - Hasan EFE


Hissettiklerimiz temel olarak düşündüklerimizle ilgilidir. Yani yaşanmışlık kendi başına belirleyici değildir. Asıl unsur,  o belirli durumla o belirli birey arasındaki işlemdir. Yaşam sürecindeki düşünme, hissetme ve davranma şeklimiz insan olarak biricikliğimizi ve olaylarla etkileşim yolumuzu belirler. Bunlar kendimize haslığımız, önceden biriktirerek getirdiklerimiz ve yaşama bakış açımız ile ilgilidir. 

Buradan yola çıkarak Cem Koç’un şu karikatürüne bakalım. 



Görsele bakan bireyin algı oluşumunu etkileyen onun adalet sistemine bakışı, geçmiş yaşamlarındaki anılarıdır. İçinde bulunduğu çevre ve insan ilişkileri de. 

            ……….

         Bizim gereksinimlerimiz ve güdülerimiz duygusal yaşantılarımızı belirler. Davranmak, harekete geçmek, bir gereksinimle olur ve güdülerle yönlenir.  Gereksinimleri karşılayan davranışlar farklıdır.

Cemalettin Güzeloğlu’nun şu karikatürüne bakalım.

Cem Koç’un görselinde beliren algı oluşumları Cemalettin Güzeloğlu’nun karikatüründe de aynıdır.

Burada Güzeloğlu’nun karikatürüne bir başka açıdan yaklaşalım.

Önce bunu düz olarak okuyalım (bakalım). Engelli bir bireyin merdivenden zorlanarak, diğer insanlarınsa yürüyen merdivenden yorulmadan çıktığını görürüz. Duyarlı bir toplumda işleyiş bunun tam tersi olması gerekirken burada ilgisizlik ve empati yoksunluğu dikkat çeker.  

      Bu karikatüre bakma gereksinimimizi karşılarken güdülerimiz farklıdır. 

      ………..

     (Yazının bütününü Sarmal Çevrim’in Mart-Nisan 2021 tarihli 20. Sayısında Okuyabilirsiniz.)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder