03 Mayıs 2008
Çizgi Romanın Yeni Kahramanı: TOYGAR
Çizgi romanın yeni kahramanı: Toygar
BURHAN EREN
Onlarca çizgi romana imza atan ressam Erhan Dündar'ın çalışma masasında yeni bir çizgi kahraman doğmaya hazırlanıyor şu günlerde. Adı Toygar. Toygar, Avrupa'nın sosyal ve siyasal düzenini değiştirmiş Hun İmparatorluğu'nun bir askeri. Çizeri Erhan Dündar, yeni kahramanı Toygar’ı anlattı.
Çizgi roman kahramanı olarak kitap sayfalarında doğan Süperman ve Örümcek Adam filmlerinden animasyonlarına, oyuncak ve kıyafetlerinden bilgisayar oyunlarına kadar her yanı sara dursun, onların yerli muadilleri olarak 30-40 yıl önce doğan Karaoğlan, Tarkan ve Yüzbaşı Volkan, ömürlerini çoktan tamamlayıp rafa kalktılar bile. Öyle ki 20 yıl önce haftalık olarak yayımlanan ve her sayısı 50 bin civarında satan bu kahramanların romanları, hatta figürleri ile bugünkü genç nesillerin çoğu hiç karşılaşmadı bile. İşte böylesine ölü bir dönem geçiren çizgi roman dünyasına yeni bir yerli kahraman boy göstermek için hazırlanıyor. Adı Toygar ve kendisi de Hun İmparatorluğu’nun bir askeri. Çizeri ise, bugüne kadar aynı mesleği sürdüren ağabeyi Orhan Dündar ile birlikte yaklaşık 160 çizgi romana imza atan Erhan Dündar. Erhan Dündar ile yeni çizgi kahramanı Toygar’ı, kahramanının doğacağı çizgili dünyayı konuştuk.
-Kaleminizden, fırçanızdan yeni bir çizgi kahramanın doğacağı haberini aldık…
-İnşallah. Tabii ki yayıncı bulabilirsek… Ankara’da, İstanbul’dan yayın camiasından uzak olmam dolayısıyla yayın noktasında zorluklar yaşıyorum. Aslında hikayem, kahramanım iddialı. Ancak yayınlanmadıktan, okura ulaşmadıktan sonra kahraman yoktur.
-Toygar kim, hikayesi ne?
-Toygar Hunlar döneminde yaşayan bir savaşçı. Avrupa’da karışık bir dönem var ve o kargaşanın ortasında Hunlar geliyor. Avrupa’da ciddi bir değişim yaşanıyor. Din savaşları var, Mitraizm ile Hıristiyanlık arasında. Bu çizgi romanda sanat, mitoloji ve tarih bir kahramanlık öyküsü içinde bir araya gelecek.
-Türkiye’de çizgi kahramanın yokluğundan şikayet edilir, bir Süpermenimiz, bir Örümcek Adam’ımız yok diye. Neden yok?
-Türkiye’de bir çizgi romanın satışı ortalama 2 binlerde. En fazla satan 3 bin satıyor. Bu, son derece düşük bir rakam. Biz çocukluğumuzda 40-50 arasındaydı satışlar. Gazeteler de çizgi roman yayınlamayınca bütün inisiyatif yayıncının elinde oluyor. Yayınevleri de daha ucuz olduğu için yerlisini değil, yabancı çizgi romanı tercih ediyor. Bir kitap için yaklaşık 500 YTL telif ödeyip kitabı yayınlıyor. Ama yerli bir çizgi roman basmak istese 8-10 bin YTL ödemek durumunda kalacak. Yayıncı da haklı olarak maliyeti az olanı tercih edip yerli çizgi roman basmıyor. Böyle olunca yerli çizgi romanın şansı giderek azalıyor. Türkiye’de gerek benim, gerek başkalarının ürettiği çizgi romanlar dünyanın her yerinde yayınlanabilecek kalitede. Siz kendi ülkenizdeki okura ulaşamıyorsunuz ki, bunu dışarıya çıkarasanız. Türkiye’de çizgi romanın ortamı yok. Hal böyle olunca da yerli değil yabancı kahramanlarla yetiniyoruz.
-Temel sorun Türkiye’de çizgi roman okurunun azlığı mı?
-Yeni nesil çizgi roman okumuyor. Televizyon ve internet daha cazip geliyor. Çocuklar Tarkan’ı ve Karaoğlan’ı TV filmlerinde biliyor sadece, onların önce bir çizgi roman kahramanı olduğunu bilmiyorlar.
-Çizgi romanın okuru sizce nasıl artırılabilir?
-Bugün genç çizerlerin içinde bilgisayar yardımıyla çok iyi çizgi romanlar yapanlar var. Buradaki lokomotif etki bana kalırsa yazılı basın olacaktır. Çizgi romana yer verecek, çizgi romanları tanıtıp okuru haberdar edecek olan basındır. Yer verildiğinde daha çok ilgi çekeceğine inanıyorum.
-Televizyon ve bilgisayar oyunları, çizgi romanın potansiyel müşterisini çalıyor mu?
-Geçenlerde 1950’lerde çekilmiş, eski bir film izliyordum. Filmde tiyatro işletmecisi, sinemanın tiyatroyu öldürdüğünü ve artık müşterilerinin kalmadığını söylüyor ve ‘Ama bir gün onun da sonu gelecek!’ diyordu. Evet sinema TV karşısında tiyatronun düştüğü duruma düştü. Çizgi roman altın yıllarını 1970’lerde yaşadı. Şimdi o yılların satış rakamları 20’de bir oranında düştü.
-Türkiye’de çizgi roman okurunun azlığı, hikayesi anlatılacak, potansiyel çizgi kahramanın, hikayenin olmamasından kaynaklanıyor olabilir mi?
-Bir kahraman yaratmak zor değil. Ancak okura ulaşmadıktan, ürettiğinizin karşılığını alamadıktan sonra yapabileceğiniz bir şey yok. Kimsenin gözü yemiyor buna girişmek için. Ben geçimimi resim öğretmenliği yaparak sağlıyorum. Benim için çizgi roman üretmek artık vazgeçemeyeceğim bir tutku oldu. Ekonomik getirisi olmayacağını bile bile kendimi çizmekten alıkoyamıyorum. Sadece çizerek yaşamaya kalkışmam mümkün değil. Suat Yalaz yaşlılığından dolayı şimdi çizemiyor. Ondan sonra gelen benim. Ama ben de öğretmenlik yapmasam aç kalırım.
-Toygar’ın dışında yeni hazırladığınız yeni bir proje, yeni bir kahraman var mı tezgahta?
-Kendi oğlumun kahramanı olduğu ‘Can’ adlı bir proje var, şu an birkaç öyküsünü yazdığım. Bu öykülerde Can’ı çizgi roman dünyasında gezdiriyorum. Süperman’den Tarkan’a, Sezgin Burak ve Suat Yalaz’dan mizah kahramanları Avanak Avni’ye kadar bütün kahramanlar ve çizerler var hikayelerde. Avanak Avni’nin Süperman’i dövdüğü, eğlenceli hikayeler bunlar. (Zaman-Gençlik)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder