15 Ağustos 2008

Necdet Şen'in Ali Ulvi Yazıları!


50 Kuşağı Çizerleri ve Ali Ulvi

Karikatürist Ali Ulvi Ersoy’u kaybedeli 10 yıl oldu.

Dostum, ustam, değerli bir ağabeyimdi. 1940 yılında başladığı çizerlik hayatının önemli bir bölümünü öldüğü güne kadar Cumhuriyet’in birinci sayfa karikatüristi olarak sürdürdü Ali Ulvi.

O gittikten sonra da bir daha o çapta bir gazete çizeri gelmedi.

Bence Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi gazete karikatüristi idi. Karikatüre ilk başladığım yıllarda çizgilerinden etkilendiğim tek kişidir diyebilirim.

Çizerlerin çok azında bulunan derin bir bilgi birikimi ve entelektüel sezgisi vardı. Hoşsohbet biriydi de aynı zamanda. Onunla konuşurken zaman çok hızlı akardı.

‘50 Kuşağı Çizerleri’ denirdi Ali Ulvi ve akranlarına. Siyasî ve estetik duyarlığı epeyce yüksek bir çizer kuşağıydı bu. Turhan Selçuk, Ferruh Doğan, Altan Erbulak, Ferit Öngören, Oğuz Aral, Suat Yalaz, Nehar Tüblek, Mim Uykusuz, Yalçın Çetin o kuşaktan aklıma ilk gelenler. Bir de Ayhan Işıyan’ı unutmamak lázım tabii. Çizgi romancı olarak başladığı kariyerini daha sonra sinema oyuncusu olarak sürdüren Ayhan Işık’ı...

Yazının devamı için TIKLAYINIZ

Ali Ulvi ve Gölgesi

Yazar Sabahattin Ali’nin kitabına uydurulup sınırda kim vurduya getirildiği zamanlar.

Karikatürist Ali Ulvi’yi de o aralar peşinden hiç ayrılmayan biri gittiği her yerde adım adım izliyor. Ne yaklaşıyor ne uzaklaşıyor, hep aynı mesafede.

Her ne kadar takip edilmeye alışkınsa da, karanlık sokaklarda da gölge gibi izlenmekten rahatsız oluyor Ali Ulvi. Çünkü biliyor ki bu kadar yakînen izlenmesini gerektirecek hiç bir vukuatı yok.

Ve bu kadar sıkı bir izleme pek hayra alámet değil. O nedenle de bir parça huylanmaya başlıyor ‘yoksa beni de mi bir kuytuda ‘faili meçhul’ yapacaklar’ diye.

...
Yazının devamı için TIKLAYINIZ

Kaynak:
Star Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder