DÂHİNİN EN KAPSAMLI BİYOGRAFİSİ
Leonardo da Vinci: Ressam, kâşif, anatomi bilgini, teknik ressam, müzisyen, felsefeci. Rönesans sanatçılarının tartışmasız en ilginci olan Leonardo da Vinci, aynı zamanda en gizemlisi. Eserleri ve başarılarıyla yüzyıllar boyunca ününü koruyan bu önemli sanatçının yaşamöyküsü çoğunlukla gölgede kalmış, onun özel yaşamına ilişkin detaylar tam anlamıyla açıklığa kavuşturulmamış, biyografi yazarları ve araştırmacılar için bir bilmece olmayı sürdürmüştür.
Charles Nicholl bu kitabı yazarken, Leonardo ve çevresine ilişkin pek çok yeni keşiflerde bulundu. Mana Lisa ve Son Yemek gibi tartışmalı eserlerinin arkasındaki öyküleri inceledi. Ama her şeyin ötesinde, Nicholl'un bu kitabı, Leonardo'nun kişiliğini mercek altına alması ve onun aklının olağanüstü "uçuşları"na odaklanması bakımından ayrı bir yere sahip. Bu kitapla yazar adeta Leonardo'nun yaşamının günbegün bir maketini çıkarmış, o dönemi yeniden canlandırmış: Yedikleri, giydikleri, şakaları ve bilmeceleri, güneş sisteminden hapşırmanın mekaniğine kadar her şeyi not etmeye olan neredeyse takıntılı tutkusu...Leonardo da Vinci: Aklın Uçuşları, tarihin gelmiş geçmiş en büyük dehalarından birinin yazılmış en kapsamlı biyografisi. (Tanıtım Yazısından)
İlk Nokta
Da Vinci her şeyi not etmiş, fıkralarını bile!
Charles Nicholl imzalı "Aklın Uçuşları", dünyaca ünlü deha-ressam Leonardo Da Vinci'nin özel yaşamını ve kişiliğini öne çıkaran önemli bir biyografi çalışması.
GÜLSÜM SEZGİN
Rönesans sanatçılarının en ilginci ve aynı zamanda en gizemlisi sayılan Leonardo Da Vinci bir kitaba daha konu oldu. "Leonardo Da Vinci: Aklın Uçuşları" isimli kitap, hakkında pek çok şey yazılan Da Vinci'nin yazılmış en kapsamlı biyografisi olma iddiasını taşıyor. Everest Yayınları'ndan çıkan Charles Nicholl imzalı kitap, yazarının ifadesiyle "insan Leonardo'yu, yani gerçek Leonardo'yu, gerçek zamanda yaşayan ve gerçek kaselerden çorba içen Leonardo'yu" anlatmayı amaçlıyor. Eserleri ve başarılarıyla asırlarca ününü koruyan Da Vinci'nin özel hayatının tüm detaylarını bu kitapta bulmak mümkün. Da Vinci'nin yaşamöyküsünün izini ona en yakın kaynaklardan süren yazar, sanatkarın günümüze ulaşan 7 bin sayfa el yazmasına ayrı bir önem atfediyor. Ünlü ressamın, fıkraları ve bilmeceleri dahil her şeyi not etme tutkusu, yazarın işini kolaylaştırmışa benziyor.
Mona Lisa ve Son Yemek gibi tartışmalı eserlerin öykülerinin arka planının da incelendiği kitabın altıncı bölümünde 'Sultana bir mektup' başlığı altında çok dikkat çekici bir bilgi aktarılıyor. 1952 yılında Topkapı Müzesi'nin Devlet Arşivleri'nde bulunan ve üzerinde 'Leonardo adlı kafirin Cenova'dan gönderdiği mektubun bir nüshası' şeklinde bir özet yeralan mektupta, Da Vinci Sultan II. Bayezid' e Haliç' in üzerine bir köprü tasarlayıp, inşa etme teklif ediyor. Sanatkarın defterlerinden birinde bu projeye ilişkin bazı çalışma taslakları da bulunuyor. Çizim, 'kuş kuyruğu' mesnetlerine sahip bir yapıyı gösteriyor.
Alıntı:
Yeni Şafak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder