04 Kasım 2008

İslamfobiye Karşı "Tasarım"lı Mücadele - Mizahi T-shirt’ler!




Almanya’da yaşayan bir Grafiti sanatçısı Melih Kesmen, İslamiyet’e karşı artan ön yargıları kırmak için çok ilginç bir yönteme başvurdu.

Batı dünyasında artan Müslüman düşmanlığı ve önyargılarla mücadele eden sanatçı, kendi mesleği olan tasarımla mesaj verme işlemini giysi üzerinde uygulamaya başladı. Sanatçının yaptığı ilk şey, İslamiyet’in batıda algılandığının tersine mesajlar içeren bir din olduğunu anlatan sloganlar bulmak oldu. İslam dinini anlatan mesajlar daha çok gençlerin tercih edeceği giysilerin üzerine bastırıldı.

Tişörtlerde genel olarak, Peygamberimi Seviyorum, Gülümsemek Sünnettir, Kur’an Oku İmanını Şarj Et, İsa Müslümandı, Terörizmin Dini Yoktur, Savaşma Çay Yap, Namaz İnsanları Bir Arada Tutar, Dua Müminin Silahıdır gibi sloganlar yer alıyor. Bu ilginç sloganların baskısına yer verilen tişörtler yine sanatçı tarafından hazırlanan bir internet sitesind (http://www.styleislam.com/) satılmaya başlandı.

Şu anda dünyanın bir çok yerinden müşterisi olduğunu belirten sanatçı, neden böyle bir şey yapma gereği duyduğunu ise kendisine yöneltilen şu sorulara verdiği cevaplarla açıklıyor:

Bize biraz geçmişinizden ve t-shirt fikrinin nasıl doğduğundan bahseder misiniz?
Alman grafik tasarımcısıyım. Dortmund’da grafik tasarımı eğitimi aldım ve uzun yıllar boyunca faal bir grafiti sanatçısıydım. Grafiti, dosdoğru ve dürüst bir yolla kendinizi ve mesajınızı ifade yoludur. Bu süre zarfında pek çok şey öğrendim ve yeteneklerimi geliştirme fırsatı buldum. Styleislam’a başlamam başka bir gerekçeyle söz konusu olabilirdi ama maalesef öyle olmadı. İlk fikir, Hz.Muhammed’in karikatürlerini yayınladıklarında doğdu. Karikatürler değil ama niyetleri beni kızdırmıştı. Müslümanlar ve batı dünyası arasındaki ilişkiler bir çok nedenden dolayı zaten gerginlik içindeyken, durduk yerde üstüne bir de bu karikatürler eklenmişti.

Kültürler arasında iletişim olmadığı takdirde bir yere varamayacağımız düşüncesi dolaşıyordu zihnimde. Müslümanlar, gayri-müslimlerle konuşmalıydı ve konuşmaya başlamak için en iyi neden, merak olabilirdi. Niyetime gelince, t-shirtler üzerindeki dikkat çekici mesajlarla insanlarda merak uyanmasını sağlamak istedim.

Başlayalı ne kadar oldu?
2007 Ekim ayında başladık. Ramazan ayında.

Hangi ülkelerden müşterileriniz var ve kaç tane?
Tam sayıyı vermesi güç. Avrupa’da ve Türkiye’de düzenlenen şenliklere ve etkinliklere katılıyor ve oralarda da satıyoruz. Şu an dünya çapında birkaç bin müşterimiz olsa gerek.

Mesajları nasıl seçiyorsunuz? İçlerinde çok kışkırtıcı olanları da var mı?
Bir motif fikrinin doğması çok başka bir şey. Bazen yolda yürürken ilginç bir tecrübe yaşarsınız. Bir sohbet sırasında veya televizyon izlerken geliverir. Şarkı sözü yazmak veya resim yapmak gibidir. İlham, doğru zamanda ve doğru mekanda gelmelidir. Amacımıza gelince, kışkırtmak hiçbir zaman niyetimiz dâhilinde olmadı. Ancak bazıları kışkırtıldıklarını hissediyorlarsa şöyle bir durup kendileri hakkında düşünmeleri gerekiyor. Styleislam, barışçıl mesajlar yayıyor. Mesela bir örnek vereyim: “Müslüman” kelimesi, Allaha teslim olmak anlamında “seleme” kökünden gelen bir ism-i faildir ve Allaha teslim olan kişi anlamına gelir; “İsa Müslümandı” motifinin açık bir anlamı vardır bu durumda. Hz.İbrahim, Hz.Musa, Hz.Yakub ve Hz.Muhammed’e kadar tüm peygamberler, Allaha teslim olmuşlardır.

İslam cemaatinin tepkisi ne oldu?
Tepkilerin çoğu olumluydu. Müslüman cemaati sanki Styleislam’ı bekliyormuş gibiydi; İslam’ın barışçıl mesajını çağdaş bir yoldan nakletmeyi.

2005 yılında Danimarka’da yayınlanan karikatürlere İslam dünyasında gösterilen tepkiler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Elbette ki Müslüman dünyasının kızgınlığını tenkit edebiliriz. Ancak bir tarafı tenkit ederken diğer tarafı unutmamalıyız. Benim kanaatim, o karikatürlerin tamamen anlamsız olduğu yönünde. Fikir özgürlüğü bahaneden ibaret. Dünyamızın ümide, barışa ve Müslümanlarla gayri-müslimler arasında yapıcı diyaloğa ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.

Mizâhi t-shirt’ler, İslam düşüncesiyle ne derece bağdaşıyor?
Benim kanaatime göre gâyet uygundur. Hz.Muhammed, “tebessüm sadakadır” demişti. Mizâhı severdi ve ashâbıyla şakalaşırdı. Maalesef bizzat müslümanlar bu gerçeği unuttular. Styleislam, Almanya’da İslam Konseyi ile birlikte işte bu yüzden bir “komedi yarışması” düzenliyor. İslamın muvafakat ettiği bir mizah anlayışı sergilemeleri için onları karşılaşmaya davet ettik.

TİŞÖRTLERDE VERİLEN MESAJLAR:
Terörizmin dini yoktur, Sevgi atın, bomba değil, Yaratan’a tapın, yaratılana değil, Gülümsemek sünnettir, Ümmetin parçası olun, Doğuştan Müslüman, Tesettür.. Hakkım, seçimim, hayatım, Tesettür destekçisi, Cuma, Şeytanı zincirleyin, ona şans vermeyin, Namaz daima irtibatta olmaktır, Helale gidin, Mekke, Medine, Savaşma, çay yap, İsa Müslüman’dı, Kur’an oku, imanını şarj et, Her şeye kadir olana git, Namaz insanları bir arada tutar, Dua müminin silahıdır, Osmanlı, Sultanahmet, Kıyamet, Vav, Mini Müslüman

Alıntı:
http://cizer.wordpress.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder