24 Kasım 2008

İsrail'i Karıştıran Çizgi Film!



İsrail'i Karıştıran Çizgi Film!

KUDÜS – İsrail’de hazırlanan ve 1982’de İsrail işgali altında bulunan Lübnan’daki Sabra ile Şatila mülteci kamplarında meydana gelen katliamı konu alan animasyon belgesel, ülkede bir döneme damgasını vuran olayları yeniden tartışmaya açtı.

İşgal sırasında 19 yaşında bir İsrail askeri olan Ari Folman tarafından hazırlanan ‘Beşir’le Vals’ adlı çizgi film, Falanjist militanların, dönemin Lübnan Başbakanı Beşir Cemayel’e düzenlenen suikast ardından misilleme olarak Filistinli mültecilerin kaldığı kamplara yaptığı baskının, İsrail ordusu tarafından bilinçli şekilde engellenmediği iddiasını irdeliyor.

Belgeselde İsrail ordusunun, saldırının başladığı 16 Eylül akşamı, kampların bulunduğu bölgeyi işaret fişekleriyle aydınlattığı, bunun sonucunda da mültecilerin açık hedef haline geldiği anlatılıyor.

Son 3 yıldır komada bulunan eski Başbakan Ariel Şaron’un Savunma Bakanlığı yaptığı dönemde meydana gelen katliamın, üst düzey ordu yetkilileri tarafından görmezden gelindiği de belgeselde ortaya atılan diğer iddialardan.

3 bine yakın mültecinin yaşamına malolan saldırıların, günümüz İsrail gençliği tarafından neredeyse hiç bilinmediğini belirten Folman, belgesel sayesinde kamuoyunun gerçekleri görmesini, bu sayede de savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu bir kez daha anlamasını istediğini söyledi.

Kaynak:
GazetePort

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder