30 Aralık 2008

Türk Karikatüründe Bir "İlk"e İmza Atılıyor!



Karikatürcülere…

Son dönemlerde Türk karikatürü adına başarılı çalışmalar yapılmaktaysa da, özellikle “similar-benzer” karikatür konusunda bu başarılara gölge düşürecek örnekleri çokca görmekteyiz.

Ne yazık ki, karikatür ve karikatürcüleri ilgilendiren birçok konuda olduğu gibi bu konuda da karikatürcüler arasında görüş birliği sağlanamamakta. Öyle ki; bazı karikatürcüler bu çalışmalara destek verirken, bazıları da bu uygulamayı “karikatür hafiyeliği veya polisliği” olarak değerlendirmekte. Bizler bu konudaki eleştiri oklarına sadece karikatürcülerin hedef olmaması gerektiğini, öncelikle jurileri oluşturan karikatürcülerin de bu konuda üzerlerine düşen görevleri yapmalarını bekliyoruz. Jurilerin Türk ve dünya karikatürüyle yakından ilgilenen, deneyimli ve usta kalemlerden oluşmasını ve bu tür durumlarda “esnek” olmalarını bekliyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sonuçlanan “2008 İzoder Ulusal Karikatür Yarışması” nda 2.lik ödülünü kazanan Musa Gümüş’ün karikatürünün bir benzerinin, yine 2006 yılında düzenlenen İzoder yarışmasına katılan ve albüme alınan karikatürler arasında olduğu görülmüştür. Bu değerlendirmenin yarışma şartnamesine aykırı olduğu ve bu yönde itiraz yapıldığı halde kararın İzoder yönetim kurulunun aldığı kararla değişmeyeceğini öğrenmemiz üzerine bu bildiriyi hazırlama gereğini duyduk.

İzoder’in konuyla ilgili yarışma şartnamesindeki 2. Maddeyi tekrar hatırlatalım:

“Madde 2: Yarışmaya katılacak karikatürler, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış, ödül almamış ve özgün olmalıdır. Yarışmada dereceye giren eserlerin kopya olduğu veya önceden ödül aldığı sonradan anlaşıldığı takdirde, verilen ödül 10 gün içinde İZODER’e iade edilir. Bu durumda, değerlendirmede bu eserden sonra en yüksek oyu almış olan eser ödülü almaya hak kazanır. Bu husus ayrıca basın ve diğer yollarla kamuoyuna da duyurulur.“

Yukarıda yayınlanan maddede de açıkça görüldüğü gibi Musa Gümüş’ün 2.lik ödülü kazandığı karikatürün özgünlüğü ortadan kalkmış bulunmaktadır. Karikatürün bir benzeri 2006 yılındaki yarışmada Kazım Helvacı tarafından çizilmiştir. Bizler, yıllarını karikatüre vermiş çizerler olarak, son dönemlerin en çok tartışılan konusuna jurilerin gereken önemi vermediğini ve ödülün geri alınmamakla, şartnamenin açıkça ihlal edildiğini ve bunu sistematik olarak uygulayan kötü niyetli çizerleri de cesaretlendirdiğini düşünmekteyiz. Yukarda örneklerini sunduğumuz 2.lik ödülü kazanan karikatürle benzerine „rastlantı“ diyerek, aklayan juri kararına itiraz ediyor, kendi hazırladığı şartnamesine uymayan İzoder yarışmasını da protesto ediyoruz. Ve, karikatürcüleri bundan sonra düzenlenecek olan „İzoder“ yarışmalarına katılmamaya çağırıyoruz. Amacımız, kopya-çalıntı karikatürlere, emek hırsızlığına ve haksız kazanç elde etmeye „dur“ demektir. Aşağıda imzaları bulunan karikatürcüler olarak, bu bildiriyi imzaların daha da genişletilmesi amacıyla sizlere sunuyoruz.

„Bana dokunmayan yılan, bin yıl yaşasın“ demiyor, Türk karikatürünü dünya karikatüründe daha da önemli bir konuma getirelim diyorsanız… „Arkadaşımızdır, yanlış ta yapsa korumamız gerekir“ demiyor, „haksız kazanca ve emek hırsızlığına ortak olmak istemiyoruz“ diyorsanız… „bu tür benzerlikler sadece tesadüf“ demiyor, „“bu kadar da olmaz ki“ diyorsanız… BİZE İMZALARINIZLA KATILIN!“

NOT: Şu ana kadar imza kampanyasına katılan karikatürcülerin listesini görmek için TIKLAYINIZ

İmza kampanyasına katılmak için e-mail adresi;
donquichotte@gmx.net

Kaynak:
Donquichotte

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder