13 Nisan 2009

İçinizdeki Çizeri Uyandırın!

Turgut Yılmaz

İçinizdeki çizeri uyandırın!

YILMAZ METE ER

Karikatüre ilgi duyan, çizgisini geliştirmek isteyenlere iyi haber TYB İstanbul Şubesi'nden geldi. Mizah Derneği'yle ortaklaşa düzenlenen Karikatür kursunu usta çizer Turgut yılmaz veriyor. Eğer elinize hakim olamıyor ille de çizmek istiyorsanız, kendinizi sıkmayın ehline müracaat edin!

Mizahçımız yok diye diye mizah kanallarımızı kuruttuk. Uzun yıllar sonra kapanışlarına alıştığımız mizah dergilerinin en azından bir kanaldan gürül gürül akmaya başladığını gördük sevindik. Cafcaf mizah dergisi önce Genç dergisinin eki olarak gelişti. Ardından bağımsızlığını ilan etti. Yaşayıp yaşamaması okur ilgisine bağlı bir de çizerlerin çoğalmasına, nitelik ve niceliğin birbiriyle orantılı artmasına.

Son zamanlarda iyi şeyler oluyor elbet. Konya'da Adem Mermerkaya'nın verdiği karikatür kursları bir çok yeni ismin yetişmesine imkan tanıyor. İstanbul'da ise uzun süredir eksikliği hissedilen kurs Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde başladı. Turgut Yılmaz'ı gönül dünyası zengin bir çizer olarak tanıyorum. Yalnızlar rıhtımında sokak lambası altında huzur sokağı ekseninde çizdiği karakterler yıllar sonra bile bize kendini unutturmuyor. Sevindiğimiz gelişme Cafcaf vesilesiyle yaşandı. Turgut Yılmaz'ın çizgilerine yıllar sonra Cafcaf vasıtasıyla kavuştuk. Turgut Yılmaz'ın benim gözümde ayırıcı bir vasfı var. Sanatçı duruşuyla tevazu bir araya geliyor onunla ve rahatsız edici de durmuyor. Gönül dünyasından çizgiye yansıyanlar, onun iyiliği, güzelliği, zenginliği paylaşmasıyla daha da güçleniyor.

TYB'de başlayan karikatür kursundan çoğumuzun haberi olmadı. Son zamanlarda ciddi bir kopukluk yaşıyoruz. Bir de alışık olmadığımız gelişmeler bunlar. Hani on yıllar öncenin çocukları için ustasını bulmak zordu, denemeler kişinin kendi kendine çalışmalarıyla olgunlaşabiliyordu. Bugünse böyle bir sıkıntı yok. Ehline müracaat edelim dediğinizde ehli hemen uğrayabileceğiniz mekânlarda kurs verebiliyor. Turgut Yılmaz'ın verdiği karikatür kursunu bu anlamda çok önemsiyorum. Eli çizgiye yatkın olanların mutlaka uğraması gerekiyor TYB İstanbul Şubesi'ne. Mimar Sinan yapısı Kızlarağası Medresesi'nde çayını yudumlayarak Turgut Yılmaz'ı dinlemek hoş olsa gerek. Sanatını kıskanmayan bir ustadan el almak, gelecekte daha iyi ustaların yetişmesine imkan sağlayacak.

Türkiye Yazarlar Birliği ve Mizah Derneği'nin ortak faaliyeti olan kurs, cumartesi günleri 13.00-15.00 arası veriliyor.

Karikatürün püf noktalarını öğrenmek, içinizdeki amatör ruhu profesyonelleştirmek istiyorsanız fazlaca beklemenize gerek yok. Çizgileriniz geliştikçe ustanızın da önemini kavramanız mümkün olacak. Dilerim bu tür faaliyetler artar. Pek çok yerde yeni kurslar açılır, yeni mizah dergileri yayın hayatına girer, mizahın ciddi bir iş olduğunu da kavrayıveririz. Ya da bu işi dindar insanlar beceremez, onlar bu işlerden anlamaz diyenlerin sade suya tirit konuşmalarına mahkum kalırız. Kendinizi hazır hissettiğinizde arayabileceğiniz telefon numaraları şunlar: 0212 527 75 17, 0505 264 52 80

Milli Gazete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder